Kunsten ’92 werkt in nauw contact met OCW en alle branche-en belangenverenigingen
Het kabinet heeft een noodpakket voor werkenden en de gehele economie gepubliceerd. Deze generieke maatregelen bieden ook voor onze sector (cultuur en erfgoed en creatieve industrie) al enige verlichting. In aanvulling daarop heeft de minister van OCW specifieke maatregelen voor de culturele en creatieve industrie aangekondigd (brief van 27 maart jl.).
Kunsten ’92 werkt in een breed samenwerkingsverband (de taskforce die hiervoor in het leven is geroepen) aan een steunpakket voor de culturele en creatieve sector, met name waar generieke maatregelen van het kabinet of de coulancemaatregelen van de minister niet aansluiten op de specifieke urgenties van de sector. We werken in nauw contact met het ministerie van OCW en de Tweede Kamer. Wij houden hier dagelijks de stand van zaken bij.
Maak verbinding
Zorg dat je je aansluit bij collega’s en andere werkenden in de sector. Help en ondersteun elkaar, samen is beter dan alleen. Kijk ook naar brancheverenigingen voor waar nodig meer gedetailleerde uitleg, onderaan vind je links naar verdere sectorspecifieke informatie. Mail ons vragen, informatie of ervaringen. Wij kunnen je verbinden met anderen.
Gebruik de Fair Practice Code als je besluiten neemt en gesprekken voert over je werk, en pak de kernwaarden erbij: solidariteit, vertrouwen, duurzaamheid, diversiteit en transparantie. Betrek ook je Bestuur of Raad van Toezicht. De Code Governance Cultuur geeft tips over Besturen in Coronacrisistijd.
(laatste update 1 april)
Verdiep je goed in de generieke maatregelen die in Nederland genomen zijn om instellingen, zzp’ers en ondernemers bij te staan in deze Coronacrisistijd. Een aantal lichten we hieronder toe. De minister heeft aangegeven dat ook de culturele en creatieve sector zoveel mogelijk gebruik zal moeten maken van die maatregelen, die gelden voor alle sectoren in Nederland.
NB: Bij al deze maatregelen geldt: laat je met raad en daad bijstaan door je accountant of advocaat of een andere deskundige en je branchevereniging.
TOZO: tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers. Met deze regeling kunnen zelfstandig ondernemers maximaal 1.500 euro netto per maand ontvangen. Via de regeling kun je ook leningen voor bedrijfskapitaal krijgen.
Update 7 april:
Voor ondernemers wiens bedrijf staat ingeschreven onder hun woonadres is het nu ook mogelijk om voor deze regeling in aanmerking te komen. Er zal van hen een aanvullende verklaring worden gevraagd, waaruit moet blijken dat de bedrijfsactiviteiten van de aanvrager een zekere minimale omvang hebben.
Ook zijn de SBI-codes waarmee ondernemers staan aangemeld bij de KvK verbreed om meer beroepen tegemoet te komen. Vanuit de culturele en creatieve sector kunnen nu bijvoorbeeld ook openbare bibliotheken, kunstuitleencentra, monumentenzorg, fotografen en film producenten zich melden (kijk op de website van Economische Zaken voor een volledige lijst).
TOGS: tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19, voor ondernemingen die aan de voorwaarden voldoen (zoals mkb bedrijven met of zonder personeel, die schade lijden door noodgedwongen sluiting of het inperking van bijeenkomsten). Ondernemingen kunnen aanspraak maken op eenmalig 4.000 euro, belastingvrij en naar eigen inzicht te besteden. Deze voorziening opent maandag 30 maart.
Uitstel belastingdienst: Als je door de coronacrisis in de problemen bent gekomen, kun je de Belastingdienst verzoeken om uitstel van belastingbetaling. De invorderingsrente en belastingrente wordt (tijdelijk) vastgesteld op 0,01% (0% is uitvoeringstechnisch niet mogelijk).
Qredits: Qredits verstrekt kredieten tot 250.000 euro aan kleine bedrijven die niet bij een bank terecht kunnen. In de Kamerbrief over het noodpakket voor banen en de economie van 17 maart jl. heeft het kabinet aangekondigd Qredits financieel te ondersteunen, zodat Qredits uitstel van aflossing kan verstrekken met rentekorting aan kleine ondernemers die door de coronacrisis zijn geraakt.
Gemeenten: Een aantal regelingen lopen direct via gemeenten, zoals:
NOW: Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud, vervangt werktijdverkorting. Deze is bedoeld voor werkgevers die te maken hebben met tenminste 20% verwacht omzetverlies, hiermee probeert de overheid te voorkomen dat werknemers hun baan en inkomen kwijtraken. De aanvraag hiervoor loopt via het UWV.
Handige links generieke maatregelen:
Kamer van Koophandel: Het Corona Loket
Uit de brief van de minister van OCW van 27 maart jl. werden ook verdere specifieke coulancemaatregelen aangekondigd voor cultuur instellingen. Lees hier de volledige brief van minister van Engelshoven van 27 maart 2020.
Deze maatregelen betreffen onder andere:
Opschorting huur: musea die hun panden huren van het Rijksvastgoedbedrijf kunnen desgewenst drie maanden huuropschorting krijgen
Basisinfrastructuur en Erfgoedwet: de deadline voor het indienen van de jaarverantwoording over 2019 verschuift van 1 april naar juni 2020
Rijkssubsidies:
Rijkscultuurfondsen:
De zes rijkscultuurfondsen nemen alle bovengenoemde coulancemaatregelen over, en hebben de ruimte om sectorspecifieke maatregelen uit te werken en toe te passen. Hierbij is aandacht voor alle onderdelen van de keten, van de kunstenaars en componisten tot het blijven bereiken van publiek.
Fonds Podiumkunst – Coulance maatregelen
Mondriaanfonds – Vragen over je aanvraag
Filmfonds voor Filmmakers – COVID-19 Updates
Nederlands Letterenfonds – Coronamaatregelen Letterenfonds
BIS aanvragen 2021-2024:
Eigenaren rijksmonumenten:
Private fondsen:
De vier grote fondsen onderschrijven de coulancemaatregelen en bezien hoe ze binnen eigen praktijk mogelijk is (zie einde pagina voor links).
Gemeenten:
Op veel vlakken wordt er gekeken naar hoe gemeenten de maatregelen van de Rijksoverheid kunnen volgen. Nog niet alle gemeenten hebben maatregelen genomen voor noodpakketten. Informeer bij je eigen gemeente om na te gaan wat er al mogelijk is. Wel hebben MKB Nederland en de rijksoverheid een dringend beroep op gemeenten gedaan om ook snel een noodpakket te regelen. Het gaat in ieder geval om het volgende:
Veel branche- en belangenverenigingen uit de culturele en creatieve sector hebben maatregelen en tips gepubliceerd. Ook bieden gemeenten en de (private) fondsen ondersteuning aan op hun websites. Verdiep je ook in de juridische kant van annuleringen en overmacht, en vergeet ook de auteursrechten niet als je je werk online zet. Een greep uit handige websites voor informatie en tips:
Kunstenbond –Alles over Corona en jouw werk
Cultuur+Ondernemen –Tips voor besturen in (corona)crisistijd
Beroep Kunstenaar AHK –Tips n.a.v. de Coronoacrisis
Cultuur+Ondernemen – Informatiebronnen en loketten coronacrisis
Creative Holland –Vragen over internationaal zakendoen en corona
Private fondsen
Prins Bernhard Cultuurfonds – vragen coronamaatregelen
VandenEnde Foundation – Coronacrisis
Cultuur+Financiering – Opschorting rente en aflossing
Geef een reactie