8 juli 2021

Paradisodebat 2021: Hoe worden we nog beter?

Herstel, innovatie en de culturele en creatieve sector

Het Paradisodebat is inmiddels voorbij. Lees het verslag hier, en kijk het gehele debat hier terug.

Na anderhalf jaar grotendeels op slot te zijn geweest gaat alles steeds verder open. De samenleving, de cultuursector – er kan weer iets meer, het gaat wat beter. Maar er is nog veel te doen. Zowel binnen onze grenzen als daarbuiten.

De pandemie heeft de pijnpunten in de culturele en creatieve sector en de samenleving blootgelegd, de verschillen uitvergroot en de uitdagingen van deze tijd nog voelbaarder gemaakt. De positie van zelfstandigen en makers is precair, de nood voor verandering naar een inclusievere samenleving is alleen maar groter en de klimaatcrisis wordt alsmaar alarmerender. Ondertussen duurt het nog wel even voordat onze sector volledig is hersteld van deze harde klap.

Hoe zorgen we dat we sterker uit deze crisis komen en wat nemen we mee uit de afgelopen anderhalf jaar? Welke kansen, uitdagingen en opdrachten liggen er voor de toekomst? En hoe pakt de culturele en creatieve sector haar essentiële rol voor de samenleving om de crisissen van deze tijd het hoofd te kunnen bieden?

Marietje Schaake – directeur internationaal beleid Cyber Policy Center Stanford Universiteit, President Cyber Peace Institute en voormalig Europarlementariër – opent dit jaarlijkse debat met haar reflectie op de samenleving en de opgaven waar we in de huidige wereld voor staan.
Onze sprekers doen vanuit hun praktijk inspirerende en concrete voorstellen welke rol de sector wil en moet pakken in deze tijden: Ann Demeester (kunstcriticus en Directeur Frans Hals Museum), Merlijn Twaalfhoven (componist en creatief onderzoeker van maatschappelijke problemen), Imara Limon (conservator Amsterdam Museum), Francesco Veenstra (architect en oprichter Vakwerk, en toekomstige Rijksbouwmeester) en Wouter van Ransbeek (creative producer en directeur ITA).

Onder leiding van journalist Aldith Hunkar reageren de nieuwe cultuurwoordvoerders in de Tweede Kamer op de uitdagingen en concrete vragen die de sprekers hen voorleggen. Stadsdichter Gershwin Bonevacia baant zich door de gesprekken en voorstellen en sluit de bijeenkomst af met een poëtisch pleidooi. Voor de politici om aan te pakken in de aankomende kabinetsperiode, en voor ons als sector om ons hard voor te maken. Want het kan – en moet – beter.

Aanwezige Kamerleden zijn:

  • Jorien Wuite | D66
  • Pim van Strien | VVD
  • Lilianne Ploumen | Partij van de Arbeid
  • Sylvana Simons  | BIJ1
  • Christine Teunissen | Partij voor de Dieren
  • Peter Kwint | SP
  • Lisa Westerveld | GroenLinks

Datum: zondag 29 augustus 2021
Tijd: 16.00 – 18.00
Zaal open: 15.30 – We raden iedereen aan om zeer op tijd te komen, vanwege de check op tickets en coronatoegangsbewijzen
Locatie: Paradiso | Weteringschans 6 – 8 | Amsterdam
Aanmelden is verplicht en kan via de onderstaande knop*

*Dit evenement vindt live plaats vanuit Paradiso Amsterdam. Belangrijk: om zoveel mogelijk publiek toe te kunnen laten is het dit jaar verplicht om naast een geldig (gratis) ticket ook een coronatoegangsbewijs – via de CoronaCheck-app – te tonen aan de ingang. Dit kan een vaccinatie- of herstelbewijs zijn, of een negatieve testuitslag. In het laatste geval kunnen bezoekers een gratis testafspraak inplannen via testenvoortoegang.org. Dit kan een testlocatie dichtbij het woonadres zijn. Na afname van de test ontvangt men binnen een uur de uitslag en op vertoon van een negatief testbewijs krijg je vervolgens toegang tot de zaal. De test mag maximaal 24 uur oud zijn.

Het is ook mogelijk om het Paradisodebat via een Livestream te volgen of terug te kijken. Hiervoor is vooraf aanmelden niet nodig. De livestream zal via onze YouTube en Facebook pagina’s te volgen zijn.

Het Paradisodebat wordt voor de 18de keer georganiseerd door Kunsten ’92, ACI (Amsterdamse Culturele Instellingen), Paradiso en de Akademie van Kunsten. Een jaarlijks podium, bij de start van het culturele seizoen, op de laatste dag van de Uitmarkt, waar kunstenaars, politici en publiek uit het hele land met elkaar in gesprek gaan over urgente thema’s en de noodzakelijke verbindingen tussen kunst, cultuur en samenleving. Dit jaar is de European Cultural Foundation (ECF) mediapartner van het Paradisodebat.