16 december 2020

Akkoord bereikt voor Europese programma’s

De deal is rond! Deze week is een akkoord bereikt over de Europese programma’s die van groot belang zijn voor de culturele en creatieve sector. De onderhandelingen over Creative Europe, Erasmus+ en Horizon Europe zijn afgerond, en het enige dat resteert is een definitieve goedkeuring van de wetteksten door het Europees Parlement en de Raad voordat de programma’s in januari 2021 van start gaan. Zodra dit rond is zullen de eerste projectoproepen worden gepubliceerd.

Het budget voor Creative Europe wordt verwelkomd door de betrokken politici en de sector aangezien dit het hoogste budget ooit is voor het programma en het is 600 miljoen meer dan de vorige periode. Mariya Gabriel zei op Twitter: “Met een budget van € 2,2 miljard zal het nieuwe programma culturele en creatieve professionals helpen om samen te creëren en samen te werken over de grenzen heen, nieuwe doelgroepen te bereiken en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.” De toekenning van een derde van het totale programma budget naar de ‘cultuur strand’ is onveranderd, maar er komt een grotere focus op de prioriteiten van de Commissie zoals gendergelijkheid en de Green Deal.

Lees hier de persberichten van de Europese Commissie en van Culture Action Europe over het Creative Europe programma.

Voor het Erasmus+ programma hebben de onderhandelaars van het Europees Parlement voor € 2,2 miljard extra gezorgd, wat tot een totaal van € 26 miljard leidt. De kernpunten hierbij zijn inclusiviteit, duurzaamheid, de vereenvoudiging van systemen en de mobiliteit van volwassen leerlingen.

Lees hier het persbericht van de Europese Commissie over het Erasmus+ programma.

Tot slot omvat de deal voor het nieuwe Horizon Europe-programma de eerste specifieke EU-begroting ooit voor onderzoek voor culturele en creatieve industrieën. In totaal wordt het budget voor de 2021-2027 periode € 95,5 miljard, waarvan er € 2,3 miljard gaat naar het cluster voor de culturele en creatieve industrieën. Het cluster op zichzelf is dus groter dan het Creative Europe programma en zal met name mogelijkheden bieden voor onderzoekers, vernieuwers en midden- en kleinbedrijf.

Lees hier het persbericht van de Europese Commissie over het Horizon 2020 programma.