3 november 2020

Culturele sector wil openblijven voor lokaal publiek

Vanochtend (3 november 2020) heeft de Taskforce culturele en creatieve sector de volgende oproep verstuurd aan het kabinet (de ministers van OCW, BZK, EZK, Financiën, VWS, SZW, J&V en I&W en premier Rutte, inclusief hun ambtenaren). Ook de betreffende Tweede Kamerleden ontvingen het bericht.

Culturele sector wil openblijven voor lokaal publiek

De culturele sector roept het kabinet op om musea, podia en bibliotheken open te houden voor bezoekers uit de regio waar deze organisaties zich bevinden. Zij willen het lokale publiek een lichtpunt blijven bieden in een buitengewoon zware tijd, een basisvoorziening met grote impact op het welzijn en de mentale fitheid van ons allen. Ook blijven er dan – al is het beperkt – mogelijkheden voor artiesten en kunstenaars om op te treden voor een live publiek.

Op dit moment zijn voorstellingen en concerten nog mogelijk voor maximaal 30 bezoekers. Ook zogenaamde ‘doorstroomlocaties’, zoals musea en bibliotheken, kunnen nog op beperkte schaal publiek ontvangen. Door de toepassing van stringente protocollen blijkt de verspreiding van het coronavirus op deze locaties nihil.

Nu het kabinet overweegt om culturele organisaties te sluiten om reisbewegingen verder terug te dringen, stelt de Taskforce culturele en creatieve sector voor om deze locaties wél open te houden voor publiek uit de omgeving. De organisaties kunnen daaraan meewerken door gezamenlijk in regionale campagnes het publiek op te roepen om de culturele organisaties in hun eigen woonomgeving te bezoeken. Want bij iedere inwoner van ons land is een podium, museum of bibliotheek in de buurt. De openstelling van deze organisaties biedt hen de gelegenheid om veilig en verantwoord buiten de eigen woning afleiding te vinden wanneer de corona beperkende maatregelen tijdelijk nog verder moeten worden aangescherpt.