Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Leden + Vrienden inZoom uurtje: het cultuurstelsel

12 mei 2022 | 16:00 - 17:00

In 2022 start Kunsten ’92 met een reeks Zoom momenten: informele onlinebijeenkomsten waar we samen met onze leden en vrienden inzoomen op de actualiteit, op onze lobbyaanpak en op de thema’s en problematiek waar onze achterban tegenaan loopt. Ga samen met andere leden en vrienden in gesprek met het bureau en met bestuursleden van Kunsten ’92 over wat er speelt, en help ons om bovenop de actualiteit te blijven zitten!

Thema donderdag 12 mei: het cultuurstelsel
De tweede van deze reeks zoom-momenten vindt plaats op donderdag 12 mei 2022 van 16.00 – 17.00, met als thema het cultuurstelsel. Begin april bracht de Raad voor Cultuur hierover een verkenning uit: Beweging in het bestel. Al in de vorige kabinetsperiode is zowel vanuit de Raad voor Cultuur als vanuit het veld bepleit om het stelsel zodanig in te richten dat het beter aansluit bij de ontwikkelingen in de culturele en creatieve sector. De verkenning van de Raad biedt hiervoor aanknopingspunten.

Ook in de New Creative Deal zijn door Kunsten ’92 samen met de Federatie Creatieve Industrie in 2021 ambities geformuleerd en voorstellen gedaan die kunnen bijdragen aan de totstandkoming van meer samenhang, sterkere maatschappelijke verbindingen en meer draagvlak. De gevolgen van de Coronacrisis maken dit des te urgenter.

De Raad adviseert in ‘Beweging in het bestel’ om hier goed de tijd voor te nemen en om dat te bereiken zou de gebruikelijke vierjaarlijkse cyclus met twee of vier jaar verlengd kunnen worden. Een verlenging van de huidige cultuurnotaperiode, onder voorwaarde dat er wel ruimte wordt gemaakt voor nieuwkomers, zou dan meer tijd bieden om met een brede visie één samenhangend en duurzaam beleid voor de gehele media-, culturele en creatieve sector te ontwikkelen.

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media neemt naar verwachting begin juni reeds een besluit over al dan niet verlengen. Hoewel het gesprek over het cultuurstelsel over veel meer gaat dan over de verlenging, noopt deze timing ons wel om nu te onderzoeken wat er op de korte termijn moet gebeuren om daadwerkelijke verbeteringen teweeg te brengen.

Op dit moment bereiden we een brief voor aan de staatssecretaris, en hierin nemen we graag de meningen en vragen van onze leden en vrienden mee. Tijdens de zoom lichten we onze standpunten verder toe, en horen we ook graag hoe onze leden erover denken. Te gast bij dit inZoom uurtje is ook bestuurslid Anne Breure. We zijn benieuwd naar jullie vragen!

Aanmelden
Onze leden en vrienden hebben per e-mail nadere informatie ontvangen om zich in te schrijven voor deze online bijeenkomsten. E-mail niet ontvangen? Laat het ons weten via info@kunsten92.nl.

Nog geen lid? Lees hier verder wat ons lidmaatschap inhoudt, en hier wat vriend worden inhoudt.

Gegevens

Datum:
12 mei 2022
Tijd:
16:00 - 17:00