5 juli 2023

Kijk terug: Symposium ‘Kiezen voor Kunstenaars’

Het symposium ‘Kiezen voor Kunstenaars’ is terug te zien!

Op 28 juni jl. organiseerden Kunsten ’92 en de Akademie van Kunsten dit symposium over de staat van de vrije ruimte voor de kunst. Tijdens de bijeenkomst onderzochten we wat 30 jaar rendementsdenken heeft gedaan met de humuslaag waarop de kunsten kunnen bloeien. We discussieerden over wat dit betekent voor de positie van kunstenaars in de samenleving en over de rol van de kunsten bij het vormgeven van onze toekomst. Het symposium werd georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid van algemeen secretaris van Kunsten ’92, Marianne Versteegh, die dit jaar met pensioen gaat.

Saxofoniste Kika Sprangers en gitarist Teis Semey openden het symposium, waarna de bomvolle zaal geboeid luisterde naar de inleiding ‘De Vrije Ruimte’ door Liesbeth Bik (voorzitter Akademie van Kunsten) en de lezing getiteld ‘Ruimte voor het niet-weten’, door Marleen Stikker (oprichter, directeur en bestuurder van Waag). Na de screening van de film Alles van Waarde door Anna Noyons (oprichter van INK Social Design), volgde een gesprek met de panelleden choreograaf Dalton Jansen, theatermaker Anoek Nuyens en spoken word artiest Daniëlle Zawadi. In een vraaggesprek ging Marianne Versteegh, scheidend algemeen secretaris van Kunsten ’92, in op de ontwikkelingen in de kunsten in de afgelopen decennia, en richtte zij haar blik ook op de toekomst. Dit alles onder kundige moderatie door Meta Knol (directeur Leiden City of Science 2022 en bestuurslid van Kunsten ’92)

Het programma werd afgesloten met een monoloog door theatermaker Anoek Nuyens en een toespraak door covoorzitter van Kunsten ’92 Anne Breure. Ook staatssecretaris Gunay Uslu sprak per video als 11e bewindspersoon tijdens de 30 jaar dat Marianne voor Kunsten ’92 heeft gewerkt woorden van dank. Na deze lovende woorden overhandigde Anne als dank aan Marianne het kunstwerk Kindergarten, Interrogation & co, 2023 van Eliza Bordeaux.