28 augustus 2022

Koninklijke onderscheiding voor Jan Zoet

Tijdens het Paradisodebat in Amsterdam is afzwaaiend Kunsten ’92 voorzitter Jan Zoet vandaag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door staatssecretaris van cultuur en media Gunay Uslu, die Jan Zoet prees om zijn onvermoeibare inspanningen voor de kunsten. Daarbij roemde zij niet alleen Jans bijzondere aandacht voor jong talent en vernieuwing, maar ook zijn vermogen om het gemeenschappelijke geluid vanuit het hele culturele veld goed en duidelijk te laten doorklinken in politiek en samenleving.

De staatssecretaris sprak Jan Zoet aan in zijn rol als aftredend voorzitter van Kunsten ’92, maar ook als voorzitter van de Taskforce culturele en creatieve sector. Over die rol zei zij: “Als een echte ridder voor de kunsten heb jij je eindeloos, belangeloos en weergaloos ingezet. Jij ging altijd – gewapend met waardigheid, diplomatie en overtuigingskracht – op zoek naar oplossingen, naar samenwerking, naar geld.” De openingswoorden van de bewindsvrouw, waarin zij Jan een duizendpoot in het kunstenbestuur en een allround prettig mens noemde, vatten de loftuitingen uitstekend samen.

Bestuur en bureau van Kunsten ’92 zijn ongelofelijk trots op Jan en op deze koninklijke onderscheiding. Wij zijn Jan Zoet heel erg dankbaar voor alles wat hij voor Kunsten ’92, de taskforce en de hele culturele en creatieve sector heeft gedaan.