7 februari 2007

Mauritshuis Manifest: Kabinet heeft culturele sector hard nodig

Het nieuwe kabinet heeft de culturele sector hard nodig om haar ambities op het gebied van integratie, onderwijs en burgerschap uit te voeren. Dat was één van de conclusie van de bijzondere ontmoeting in het Mauritshuis op 7 februari tussen vertegenwoordigers van de kamerfracties en een brede culturele delegatie. De ontmoeting werd georganiseerd door de Cultuurformatie, waar Kunsten ’92 deel van uitmaakt.

Naast een achttal kamerleden namen aan het werkdiner ook deel: VNO-NCW voorzitter Wientjes, FNV-leider Jongerius als ook de regeringscommissaris voor het jeugdbeleid Van Eijck, Bruins Slot van de Publieke Omroep en oud-burgemeester van Nijmegen Ter Horst. De ontmoeting was een initiatief van De Cultuurformatie. Martijn Sanders, oud-directeur Concertgebouw, trad als gastheer op in het monumentale Mauritshuis.

‘Vitale Verbindingen Versterken’
De Cultuurformatie presenteerde in het manifest ‘Vitale Verbindingen Versterken’ in 15 alinea’s ‘een cultuurpolitieke agenda voor 2007 – 2015’. Met de publicatie van dit Mauritshuis Manifest bleek de culturele sector precies in het startschot te vallen van de dialoog die het komende kabinet wil voeren.

‘Migratie, ruimtelijke ordening en burgerschap zijn in de kern ook culturele kwesties en de kunsten kunnen daar als autonome kracht een belangrijke versterkende en kritische rol in spelen’ aldus het door honderden kunstenaarsorganisaties en instellingen ondersteunde Mauritshuis Manifest.

‘Het ontwerp-regeerakkoord biedt voor de culturele sector spannende perspectieven’, was het gedeelde gevoel tijdens het werkdiner. Een verslag van deze bijzondere ontmoeting komt binnenkort beschikbaar.

MauritshuisManifest – Vitale verbindingen versterken