2 april 2006

Smoezenboekje: culturele diversiteit in het culturele bestuur

‘Ach, vrouwen voelen zich nu eenmaal niet thuis in onze bestuurscultuur.’ Een veelgehoorde smoes die wordt gebruikt om vrouwen of allochtonen buiten de deur van de bestuurskamer te houden. Deze en andere smoezen stonden centraal op de discussiemiddag Toegang tot Toezicht – een initiatief van Martijn Sanders (directeur van het Concertgebouw) als lid van het Ambassadeursnetwerk voor het jaar 2005, met als doel de instroom van vrouwen en allochtonen in besturen te bevorderen.

Een greep uit die smoezen: ‘ We kunnen ze niet vinden’, ‘Als ze (vrouwen en allochtonen) capabel zijn, weten ze de weg naar een bestuur wel te vinden’ en ‘Helaas, we hebben op dit moment geen vacatures.’ Slappe redeneringen als je ze zo op papier ziet staan.

Dat het anders kan bewijst het Smoezenboek, een initaitief van atana, Instituut voor Publiek en Politiek, Kunsten ’92, Kunst & Zaken, Ministerie OCW en Netwerk CS. Een discussiemiddag is mooi – maar we vonden dat het daar niet bij moest blijven. Smoezen zijn vaak taai. Om die smoezen te ontzenuwen is dit boekje gemaakt. Een handzaam naslagwerk vol praktische tips, strategieën en adviezen.

We hopen dat het u stimuleert bij het uitzetten en uitvoeren van een ander beleid.
Smoezenboekje – Diversiteit in besturen