Steun aan de culturele sector van Oekraïne

Er zijn meerdere manieren om directe steun te leveren aan de Oekraïense culturele sector, en aan de getroffen kunstenaars, journalisten en wetenschappers. Hieronder noemen we er een aantal. Laat het ons weten wanneer er initiatieven zijn die wij breder kunnen delen met ons netwerk in Nederland. 

Een aantal deelnemende organisaties aan de campagne #hArtforUkraine koos culturele instanties als bestemming voor hun financiële bijdragen, zoals cultureel platform Izolyatsia in Kiev en het Les Kurbas Academic Theater in Lviv. 

Veel van onze partners houden ook lijsten bij met initiatieven in Nederland en binnen Europa waar onze leden mogelijk bij aan kunnen sluiten of ondersteunen, of waar ze meer informatie kunnen vinden.

Artists at Risk is een non-profitorganisatie die kunstenaars die gevaar lopen of in ballingschap zijn ondersteunt met informatie voorziening, veilige mobilitieit, en projecten. Er is een speciale pagina met informatievoorziening voor kunstenaars en artiesten uit Oekraïne.

BAK Basis voor actuele kunst is betrokken bij initiatieven om kunstenaars direct te ondersteunen en houdt een lijst bij van relevante links en andere acties.

Collega’s die mogelijkheden zien om residenties te bieden aan gevluchte kunstenaars kunnen zich melden bij Contacts for Ukrainians, die op deze website alle initiatieven verzamelt. 

Culture Action Europe houdt een lijst bij met Europese initiatieven.

Creatives Unite houdt een lijst van initiatieven en financiering vanuit de EU bij.

De Nacht Staat Op organiseert in samenwerking met verschillende clubs en organisaties een inzamelingsactie op 19 maart. Opbrengsten van deze actie gaan naar het Ukraine Humanitarian Fund.

DutchCulture heeft een speciale Info point Dutch cultural cooperation with Ukraine and Russia ingericht, voor vragen over culturele samenwerking met deze twee landen.

ELIA, het Europese netwerk voor uitwisseling onder kunstopleidingen, houdt een lijst bij met internationale initiatieven vanuit het hoger onderwijs.

European Cultural Foundation heeft een Oekraïense editie van het Culture of Solidarity Fund in het leven geroepen. Dit fonds staat nu open voor de behandeling van culturele noodverzoeken en gezamenlijke Europese acties om Oekraïne bij te staan. Er is hierbij specifieke aandacht voor initiatieven die zich richten op desinformatie, op de huisvesting van individuen die onderdak zoeken of in ballingschap zijn, en op culturele en artistieke uitingen die ‘bestand zijn tegen de harde realiteit van conflicten’. Lees hier meer over dit speciaal in het leven geroepen Culture of Solidarity Fund. 

De International Coalition for Filmmakers at Risk heeft een Emergency Fund for Filmmakers in Wake of Ukraine War opgericht.

Kiev Biennial haalt met hun Emergency Support Initiative geld op voor kunstenaars en artiesten die momenteel in Oekraine in nood verkeren.

Music Saves UA is een project van de All-Ukrainian Association of Music Events, een vereniging voor belanghebbenden in de Oekraïense muzieksector. Het netwerk zet zich vanuit de Atlas Club in om humanitaire hulp te bieden. Ze roepen onder andere op tot donaties om hun werk binnen Oekraïne te ondersteunen.

Network of European Museum Organisations (NEMO) houdt op hun pagina Museums Support Ukraine een lijst bij met verschillende acties vanuit musea, gericht op opslag en huisvesting, gerichte noodhulp op locatie, donaties, en meer.

Platform BK heeft een lijst opgesteld met ook aandacht voor beeldende kunsten.

Prins Claus Fonds – 1. Cultural Emergency Response programme is on standby to offer expert advice and first aid to cultural heritage that has been damaged or is under threat 2. In addition, the Prince Claus Fund Network Partner VCRC/Kyiv Biennial has launched an emergency support initiative for the cultural community of Ukraine in need | Zie ook artikel in NRC van 9 maart 2022.

RefugeeHelp.nl is een landingspagina voor vluchtelingen als ze in Nederland aankomen. Onderdeel van de pagina is koppeling met werk. Wij roepen culturele instellingen op om mogelijke werkplekken hier te melden.

Saving Ukrainian Cultural Heritage Online (SUCHO) is een groep erfgoedprofessionals en vrijwilligers uit de hele wereld die samenwerken om bedreigd erfgoed, digitale content en data in Oekraïne te archiveren en veilig te stellen.

Ukrainian Emergency Art Fund is ontstaan vanuit een samenwerking van verschillende beeldende kunst instellingen. Het fonds ondersteunt zowel werkenden in de culturele sector die zich nog in Oekraïne bevinden, als ook kunstenaars die zijn gevlucht. Ook houden ze een lange lijst bij met andere steunpunten en mogelijkheden waar Oekraïense kunstenaars en artiesten terecht kunnen.

UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) zamelt fondsen in voor steun aan artiesten die vast zitten in het conflict.

Visual Culture Research Center / Kyiv Biennale Veel medewerkers zijn nog in Oekraine en hebben een structuur opgezet om kunstenaars en cultuurwerkers daar te helpen met basisbehoeften. Men kan rechtstreeks doneren aan kunstenaars en cultuurwerkers in Oekraïne en ook mensen die hulp nodig hebben kunnen via deze link terecht.

En bekijk ook deze lijst via The Art Newspaper van initiatieven die steun verlenen aan mensen die werkzaam zijn in de culturele sector, studenten en hun families.

Mocht je voor een (online) bijeenkomst een spreker uit Oekraïne willen uitnodigen, laat het ons weten. We brengen je graag in contact met collega’s van de Ukrainian Cultural Foundation.