23 september 2020

Uitreiking BNG Bank Erfgoedprijs 2020 op Landgoed Middachten

KIJK HIER MEE MET DE LIVESTREAM VANAF 14.55 UUR
OP WOENSDAG 23 SEPTEMBER 2020

Op woensdag 23 september wordt voor de tiende keer de BNG Bank Erfgoedprijs uitgereikt aan de beste erfgoedgemeente van Nederland. Dit jaar zijn de gemeenten Alkmaar, Appingedam, Noordenveld en Schouwen-Duiveland genomineerd. De winnaar van de juryprijs ontvangt €25.000. Naast de juryprijs maken de genomineerden ook kans op het winnen van de Publieksprijs. Hoofdsponsor is BNG Cultuurfonds.

BNG Bank Erfgoedprijs
De prijs is een stimulans voor uitstekend erfgoedbeleid. In de afgelopen jaren is gebleken is dat ook andere gemeenten worden geïnspireerd en aangemoedigd door de innovatieve voorbeelden die genomineerden en winnaars hebben gesteld. De jury heeft onderzocht hoe de genomineerden omgaan met hun erfgoed in brede zin: met de gebouwde monumenten, archeologie, museale collecties en archieven, maar ook historisch landschap, mobiel en immaterieel erfgoed. Elementen als participatie, communicatie en innovatie in het erfgoedbeleid, maar ook draagvlak in de samenleving en integratie van erfgoed in het totale beleid van de gemeente, vormen onderdeel van de beoordeling.

De jury
De juryleden van de BNG Bank Erfgoedprijs 2020 zijn: Ina Adema (juryvoorzitter, burgemeester van Lelystad en per 1 oktober a.s. Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, voorzitter BNG Cultuurfonds), Janneke Bierman (architect en directeur BiermanHenket Architecten), Susan Lammers (algemeen directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Christian Pfeiffer(Erfgoedvereniging Bond Heemschut), Arnoud Odding (directeur Rijksmuseum Twenthe en Museum Twentse Welle) en Patrick Timmermans (directeur Erfgoed Brabant en duovoorzitter OPEN). De BNG Bank Erfgoedprijs is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92.

Aangepaste uitreiking
De uitreiking was in eerste instantie gepland op 22 april jl., maar werd vanwege coronamaatregelen uitgesteld. Nu vindt deze in klein gezelschap alsnog plaats op woensdag 23 september 2020 op Landgoed Middachten (gemeente Rheden) om 15.00 uur. Geïnteresseerden kunnen de uitreiking volgen middels een livestream via de Facebookpagina van Kunsten ’92. Hier heeft u geen account voor nodig. Ook meestemmen voor de Publieksprijs? Dat kan HIER. Hoe meer stemmen, hoe meer vreugd.

Erfgoedsymposium Gemeente Rheden in mei/juni 2021
Het bijbehorende erfgoedsymposium, dat ook op 22 april zou plaatsvinden, is verplaatst naar voorjaar 2021. Organisator gemeente Rheden, winnaar van de prijs in 2019, had een mooi programma met excursies, workshops en presentaties in de steigers staan. Alhoewel er steeds meer mogelijk is, is het praktisch gezien op dit moment niet haalbaar om het grote symposium goed en vooral veilig te organiseren. De gemeente Rheden heeft daarom besloten om het oorspronkelijke symposiumprogramma in het komende voorjaar (2021) te laten plaatsvinden.