24 oktober 2016

Vijf gemeenten genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2017

De jury van BNG Bank Erfgoedprijs heeft Breda, Den Haag, Hoorn, Oldenzaal en Zutphen genomineerd om de beste erfgoedgemeente van 2017 te worden.

De aanmeldingen van deze vijf voldeden aan een aantal belangrijke criteria, zoals een brede visie op cultureel erfgoed, met voldoende evenwicht tussen monumenten, tradities, musea, archieven, archeologie (indien van toepassing) en collecties. Maar ook doorstonden zij de eerste toets van aansluiting met andere beleidsterreinen zoals ruimtelijke ordening en toerisme. Innovatieve en inspiratie scoren goed. Bovendien lijken zij de interesse en initiatieven van de bewoners actief in te zetten.

Tussen juni en september 2016 konden gemeenten zich aanmelden voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2017. Maar liefst 22 gemeenten meldden zich aan. In de komende maanden gaat de jury onaangekondigd door Breda, Den Haag, Hoorn, Oldenzaal en Zutphen struinen om te kijken of het beleid ook in de praktijk een goede uitwerking krijgt. De vijf genomineerde gemeenten mogen zichzelf in januari met een pitch aan de jury presenteren.

In het voorjaar 2017 wordt de prijs uitgereikt in gemeente Beesel, winnende gemeente van de BNG Bank Erfgoedprijs 2016. Meer informatie over de prijs en de selectieprocedure vindt u op www.bngerfgoedprijs.nl