5 september 2021

VOL GAS VOOR CULTUUR!

TIJD VOOR EEN SIGNAAL

In de culturele en creatieve sector hebben we vanaf het begin de corona-pandemie serieus genomen. We namen onze verantwoordelijkheid. Direct na de eerste persconferentie van 21 maanden geleden sloten de zalen en gebouwen. Wat volgde was een harmonica beleid waardoor we heen en weer werden geslingerd tussen een beetje open, opgehoogde capaciteiten, fieldlabs en totale sluitingen. De uiterst secure veiligheidsprogramma’s en schoonmaakprocedures voor en achter de schermen maakt de cultuurevents- en gebouwen tot veiligste in samenleving.

Maar alle inspanningen zijn veronachtzaamd. Uitkomsten van Fieldlabs zijn terzijde geschoven. Geluiden vanuit het publiek, makers, instellingen en betrokkenen worden genegeerd. Denk aan de actie Unmute Us! waarbij 70.000 demonstranten zich aansloten. De regering dicteert beleid vanuit een papieren realiteit met een gebrek aan kennis en een empathie.

Dit weekend rond de Formule 1 ontploft het beleid in het gezicht van Hugo de Jonge. Maar ‘de man van de dvd’ durft te beweren dat de regels voor iedereen gelijk zijn. Terwijl wij beter weten.

Daarom is het tijd voor een signaal. Niet tégen de Formule 1 maar vóór de cultuur. Geen klaagzang, maar een positieve boodschap met een randje. Alleen als we samen de schouders eronder zetten kunnen we impact maken: Zondag 5 september, doen wij als sector rechtstreeks verslag van de Formule 1.

In een interview met het AD benadruk Lieve Cooiman dat Vol Gas Voor Cultuur een positieve noot moet hebben. ,,We gaan op een grappige en positieve manier verslag doen van de race.” Onder anderen tekstschrijvers van het satirische actualiteitenprogramma Dit Was Het Nieuws werken mee aan de verslaggeving. “We hebben slogans bedacht als: ook de cultuursector op poleposition en van de grindbak naar de orkestbak.” Deze en andere teksten worden over de hele dag gedeeld via de sociale mediakanalen (InstagramFacebook en Twitter).

Initiatiefnemers
Deze actie is ontstaan vanuit het hart achter #debelofte (Christiaan Mooij – Meervaart Amsterdam & Lieven Cooiman – Theater Flint Amersfoort), waarmee we een stap zetten richting de daadwerkelijke inlossing van onze gezamenlijke droom.

Voor vragen kun je contact opnemen met:
Lieven Cooiman | 06 – 2470 3702 | lieven.cooiman@flint.nl

Aanmelden Unmute Us!
Meld je ook aan voor via de website www.unmute-us.nl en loop mee met de protestmars op zaterdag 11 september.

Deze actie wordt ondersteund en mogelijk gemaakt door:

Kunsten ’92
Federatie Creatieve Industrie
Creatieve Coalitie
Federatie Cultuur
  Cultuurconnectie Brancheorganisatie voor cultuureducatie, amateurkunst
  NAPK Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten
  Museumvereniging
  VNPF Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals
  VOB Vereniging van Openbare Bibliotheken
  VSCD Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties
  VvNO Vereniging van Nederlandse Orkesten
  Koepel Opera
Alliantie van Evenementenbouwers
De Zaak Nu
ENCORE Nederlandse Creatieve Industrie Alliantie
Erfgoedplatform
Federatie Auteursrechtbelangen
Kunstenbond
NAPA Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie
NVBF Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters
NVPI Branchevereniging
Platform ACCT
Popcoalitie
VVEM Vereniging van Evenementenmakers
VVTP Vereniging van Vrije Theaterproducenten