17 september 2021

10 jaar BNG Bank Erfgoedprijs & nieuw jurylid

Tijdens het Erfgoedsymposium Verbindend Verleden, dat op vrijdag 17 september plaatsvond op Landgoed Middachten in Rheden, presenteerde voorzitter jury BNG Bank Erfgoedprijs en Commissaris van de Koning in Noord-Brabant Ina Adema het boekje: 10 jaar BNG Bank Erfgoedprijs. Hierin is te lezen wat de erfgoedprijs de tien winnende gemeenten heeft opgeleverd en wat ze met het prijzengeld (€ 25.000, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds) hebben gedaan.

Tijdens de bijeenkomst blikten we niet alleen terug op de afgelopen 10 jaar, maar ook vooruit naar de toekomst van de prijs. Erfgoed helpt ons om de toekomst vorm te geven en na te denken over wat écht belangrijk is. Mevrouw Adema vertelde dat de komende edities van de BNG Bank Erfgoedprijs nog meer zullen aansluiten bij urgente vraagstukken. Denk aan inclusiviteit en toegankelijkheid, en ook aan klimaatverandering en duurzaamheid. Daarnaast gaan we elk jaar met een thema werken, te beginnen bij de editie van 2022, met het thema Erfgoed & Kunst. Hoe kunnen kunst en erfgoed elkaar inspireren en versterken? En hoe dragen de kunsten bij aan het zichtbaar maken en doorgeven van dat erfgoed? Er zijn voor de aankomende editie vele indrukwekkende aanmeldingen ontvangen. De shortlist van editie 2022 wordt dit najaar bekendgemaakt. En wie de winnaar wordt, horen we komend voorjaar in de gemeente Noordenveld, die de prijs in 2020 in de wacht sleepte.

Als nieuw jurylid werd Karianne Vandenbroucke verwelkomd. Karianne is architect erfgoed associate bij Rijnboutt, docent aan de TU Delft (Heritage & Design) en bestuurslid van de ErfgoedAcademie. Als specialist in de raakvlakken tussen architectuur en erfgoed brengt zij onder andere haar deskundigheid op het gebied van herbestemming in.

Zij volgt afzwaaiend jurylid Janneke Bierman op (directeur en architect BiermanHenket). Graag nemen we de gelegenheid te baat om Janneke heel erg te bedanken voor haar enthousiaste inzet voor en haar deskundige bijdrage aan de prijs, waarvan zij sinds 2015 als jurylid was. We hebben allen heel veel kunnen leren van het perspectief dat Janneke bij de jury inbracht, tijdens de incognito jurybezoeken en intensieve juryvergaderingen en bij de pitches door de genomineerde gemeenten. Veel dank, Janneke Bierman!