15 september 2021

Taskforce: meer mogelijkheden maar ook nieuwe knelpunten

Zoals verwacht maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister de Jonge tijdens de persconferentie bekend dat per 25 september a.s. de anderhalve metermaatregel wordt geschrapt. Vanaf die datum is toegang bij festivals, podia, bioscopen, theaters, optredens, professionele sportwedstrijden, feesten en in de horeca alleen nog mogelijkop vertoning van het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. Doorstroomlocaties, zoals musea, monumenten, bibliotheken, dierentuinen en kermissen, zijn zonder coronatoegangsbewijs toegankelijk. Dat geldt ook voor kunst- en cultuurbeoefening.

Concerten en voorstellingen die binnen plaatsvinden zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75% van de reguliere bezoekerscapaciteit toestaan en er geldt hier een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur. Deze sluitingstijd geldt ook voor de gehele horeca. 

Hoewel het positief is dat er in principe meer publiek kan komen, gaat in de culturele en creatieve sector de vlag voorlopig nog niet uit. Het enthousiasme waarmee het kabinet de versoepelingen presenteert schuurt met de negatieve gevolgen van de nieuwe maatregelen voor de culturele en creatieve sector. Onduidelijkheid over de duur van de nieuwe maatregelen blijft. Ook ontbreekt duidelijkheid over toekomstige maatregelen en over de steun die sectorbreed nodig is, ook na 1 oktober. Programmering komt niet met een druk op de knop tot stand. De brede inzet van het coronatoegangsbewijs en het loslaten van de 1,5 meter leidt tot meer mogelijkheden, maar ook tot nieuwe knelpunten bijvoorbeeld bij bioscopen en filmtheaters, kleinschalige cultuurlocaties en locaties in de wijken.  

De Taskforce culturele en creatieve sector heeft veel knelpunten vorige week in een brief aan het demissionaire kabinet èn de Tweede Kamer toegelicht. Die knelpunten zijn met de aankondigingen van nu niet opgelost. Het idee dat door het loslaten van de 1,5 metermaatregel alle beperkingen en knelpunten zijn opgeheven klopt niet met de realiteit in de culturele en creatieve sector: 

  • Coronatoegangsbewijs. Het verplicht stellen hiervan gaat gepaard met aanzienlijk minder kaartverkoop en hogere kosten in vrijwel de hele sector. Dit werkt door in de ketens erachter. 
  • Maximumcapaciteit. Het maximum van 75 % van de reguliere bezoekerscapaciteit bij ongeplaceerde concerten en voorstellingen binnen is niet rendabel. Bovendien is het niet helder waarop deze beperking is gebaseerd: uit alle onderzoeken van het Fieldlab Evenementen-programma en inmiddels ook uit de talloze voorbeelden uit de landen om ons heen blijkt dat evenementen veilig open kunnen op volle capaciteit. 
  • Nachthoreca. Deze blijft gesloten van 0.00 tot 6.00 uur, waardoor ook geen culturele nachtprogrammering mogelijk is met alle (financiële) gevolgen van dien.
  • Doorlopende reisbeperkingen en quarantaineverplichtingen leiden tot minder internationaal aanbod, buitenlandse samenwerking en coproducties. 
  • Doorstroomlocaties. Ondanks het feit dat de deuren hier zonder beperkingen weer open kunnen, bestaan ook hier nog grote (financiële) zorgen.

De culturele en creatieve sector heeft onmiddellijke en uitvoerbare steun nodig, ook na 1 oktober. Immers, ook zonder beperkingen staat de sector nog steeds onder grote financiële druk. Naast voortzetting van generieke steun voor bedrijven die dat echt nog nodig hebben, gaat het om specifieke steun, zoals garantieregelingen en suppleties, om productieketens, omzet en inkomens van artiesten, kunstenaars en zzp’ers te borgen. Ook is steun voor gemeenten en provincies nodig. Lees hier de brief van 9 september van de taskforce. 

Wij roepen de Tweede Kamer op waar dat kan de beperkende maatregelen bij te sturen én om passende noodsteun ook na 1 oktober a.s. te blijven verlenen. 

Lees hier de brief van kabinet aan Tweede Kamer na de persconferentie en zie hieronder de Infographic Coronavirus: overzicht ‘Kunst en cultuur’.