Het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 is een informeel samenwerkingsverband om de positie en het belang van erfgoed te versterken. De leden komen een aantal keer per jaar bijeen om de actualiteiten binnen hun organisaties en bredere maatschappelijke tendensen die raken aan erfgoed door te nemen. Het platform komt ook tussentijds bijeen wanneer maatschappelijke en politieke actualiteiten vragen om een actie of reactie. De platformleden houden elkaar op de hoogte over interessante ontwikkelingen die de aandacht van het Erfgoedplatform behoeven.
Waarom een Erfgoedplatform?
Aan de wieg van het platform staat Kunsten ’92, de belangenorganisatie voor de hele kunst-, cultuur-, erfgoed en creatieve sector. In 2009 bleek dat ook de erfgoedsector behoefte had aan een gezamenlijke lobby en zijn enkele aangesloten erfgoedorganisaties bijeengekomen in een eigen platform. Inmiddels bestaat het Erfgoedplatform uit leden vanuit alle erfgoeddisciplines: roerend en onroerend materieel erfgoed, als ook immaterieel erfgoed.
Leden Erfgoedplatform
- BOEi Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed
- Cultuurfonds
- DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie
- DutchCulture
- ErfgoedAcademie
- Erfgoedvereniging Heemschut
- Erfgoedstem
- Europa Nostra
- Federatie Grote Monumentengemeenten
- Federatie Instandhouding Monumenten
- Federatie Ruimtelijke Kwaliteit
- Fonds Cultuurparticipatie
- KIEN Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland
- KVAN/BRAIN Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland
- LCM Landelijk Contact van Museumconsulenten
- LKCA Cultuureducatie en Amateurkunst
- Mondriaan Fonds
- Museumvereniging
- Nationale Monumentenorganisatie
- Nationaal Restauratiefonds
- Nederland Monumentenland
- Netwerk Steunpunten Cultureel Erfgoed
- OPEN Organisatie Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland
- Restauratoren Nederland
- Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg
- Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen
- Stichting Forten Nederland
- Stichting Reuvens
- Stichting Nationale Archeologiedagen
- Vereniging de Hollandsche Molen
- VOIA Vereniging Ondernemers in Archeologie
- Werelderfgoed Unesco
Erfgoedagenda’s voor verkiezingen
Kunsten ’92 heeft de afgelopen jaren verschillende Erfgoedagenda’s gemaakt: voor gemeenteraadsleden, het college van B&W en voor gedeputeerden en de leden van Provinciale Staten en voor landelijke politici. Ze geven concrete aanbevelingen over hoe Rijk, provincies en gemeenten de waarde(n) van hun erfgoed optimaal kunnen benutten.
2023
Erfgoed als uitgangspunt Tweede Kamerverkiezingen 2023
Erfgoed als uitgangspunt provinciale statenverkiezingen 2023
2022
Erfgoedpamflet Gemeenteraadsverkiezingen 2022
2021
Erfgoedagenda Tweede Kamerverkiezingen 2021
2019
Cultuur werkt voor de provincie
2018
2017
Erfgoed werkt voor uw gemeente
2016
Erfgoed in de landelijke verkiezingen
2015
Erfgoed in de provinciale verkiezingsprogramma’s
2013
2011
2010
Gemeenteraadsverkiezingen: Toon karakter, zet in op cultureel erfgoed
BNG Bank Erfgoedprijs
LEES ALLES OVER DE BNG BANK ERFGOEDPRIJS
De BNG Bank Erfgoedprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de gemeente met het beste erfgoedbeleid. De prijs is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92. Met deze prijs ter waarde van € 25.000 willen we goede voorbeelden delen van de gemeentelijke erfgoedpraktijk. Zo kunnen we andere gemeenten inspireren en bijdragen aan goede erfgoedzorg. BNG Cultuurfonds is hoofdsponsor.
Europees Erfgoedjaar 2018
Waarom een Europees Erfgoedjaar?
Erfgoed speelt een belangrijke rol binnen het cultureel diverse Europa. Op iedere hoek van de straat kun je in alle Europese landen erfgoed vinden: het omringt ons in dorpen, steden, landschappen en zelfs onder de grond als archeologische vondsten. Om het belang van ons cultureel erfgoed én het behoud ervan te benadrukken, riep de Europese Commissie 2018 tot het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Gedurende dit themajaar vonden in heel Europa activiteiten en evenementen plaats om zoveel mogelijk mensen, van alle leeftijden en achtergronden, ertoe aan te zetten om het Europees cultureel erfgoed te ontdekken en ervan te genieten. Zo lieten we overal in Europa zien hoe divers en internationaal onze geschiedenis is en daarmee onze samenleving van nu.
Erfgoed verbindt, Europa inspireert
Ook Nederland gaf invulling aan dit Europese themajaar. Onder het motto ‘Erfgoed verbindt, Europa verbindt’ vonden door het hele land activiteiten plaats die het Nederlandse erfgoed met Europa verbinden. Vele (erfgoed)organisaties belichten in hun programmering de internationale aspecten van ons erfgoed , zoals Open Monumentendag, De Nationale Archeologiedagen, de Maand van de Geschiedenis en Nationale Museumweek. Ook werd aansluiting gezocht bij het programma van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018.
Activiteiten elders in Europa
Meer informatie en achtergrond over Europese activiteiten in het kader van het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed is te vinden op European Year of Cultural Heritage 2018. Ook zijn hier de websites van alle deelnemende landen te vinden.
Over de organisators
Het Nederlandse programma van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is geïnitieerd vanuit het Erfgoedplatform Plus van Kunsten ’92 in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (nationaal coördinator: Flora van Regteren Altena), de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en DutchCulture.