Lees hieronder meer over de BNG Bank Erfgoedprijs, die al sinds 2010 wordt uitgereikt.
Over de prijs
De BNG Bank Erfgoedprijs stimuleert gemeenten om actief in te zetten op cultureel erfgoed, en dit te verbinden met beleidsterreinen als toerisme, cultuur, onderwijs, sociale zaken, ruimtelijke ontwikkeling en economie. Alle gemeenten in Nederland kunnen meedingen naar deze prijs, die beschikbaar is gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds.
De BNG Bank Erfgoedprijs heeft betrekking op erfgoed in brede zin: gebouwde monumenten, archeologie, museale collecties en archieven, maar ook historisch landschap, mobiel en immaterieel erfgoed. En erfgoed voor de jeugd (erfgoededucatie)! Beoordeeld worden projecten, initiatieven, evenementen, maar ook beleid en besluiten van de gemeente. De winnaar wordt ieder jaar bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het voorjaar, in de gemeente die de prijs het voorgaande jaar heeft gewonnen.
Lees hier de publicatie ’10 Jaar BNG Bank Erfgoedprijs’.

Lees meer op de website van de BNG Bank Erfgoedprijs
BNG Bank Erfgoedprijs 2023
De gemeenten Arnhem, Nieuwegein, Roosendaal en Weert zijn genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2023, met het thema: Groen erfgoed*!
De centrale vraag van het thema is: hoe wordt groen erfgoed – getuige de steeds veranderende relatie tussen mens en natuur – binnen gemeenten gewaarborgd en bewaard, en hoe geeft het vorm aan de toekomst van onze gemeenten?
Groen erfgoed vormt een integraal onderdeel van onze landschappen en leefomgeving. Tijdens de lockdowns zijn we ons als samenleving nóg meer bewust geworden van de intrinsieke waarde van deze historische plekken. Maar groen erfgoed staat onder toenemende druk vanwege klimaatverandering die problemen zoals bodemdaling, droogte en overstromingen met zich meebrengt.
Arnhem, Nieuwegein, Roosendaal en Weert sprongen eruit vanwege de innovatieve en creatieve manieren waarop ze enerzijds hun groen erfgoed herstellen en onderhouden, en het ook inzetten ter verbetering van de leefomgeving en om klimaatbewustzijn te stimuleren.
Deze vier gemeenten kunnen in de komende periode incognitobezoeken van de jury verwachten en zij krijgen de gelegenheid om zich in een pitch te presenteren. De winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2023 wordt bekend gemaakt op 8 juni 2023, tijdens een Erfgoedsymposium georganiseerd door de gemeente Eindhoven, de winnaar van 2022.
* Bij groen erfgoed denken we onder andere aan historische groen-aanleggen zoals tuinen, parken, woonwijken, verdedigingswerken, begraafplaatsen, buitenplaatsen en landgoederen. Ook cultuurlandschappen met door de mens beïnvloed groen zoals (hakhout-)bossen, houtwallen vallen onder de noemer Groen erfgoed.
Criteria
Gemeenten worden beoordeeld op de volgende criteria:
Visie en integraal beleid
Heeft de gemeente een heldere visie met betrekking tot erfgoed, en is het erfgoedbeleid geïntegreerd in andere beleidsdomeinen (waaronder het beleid rondom de leefomgeving)?
Toekomstgerichtheid
Op welke wijze gebruikt de gemeente het erfgoed om de gemeente een aansprekend toekomstperspectief te geven? Sluit het erfgoedbeleid aan op urgente thema’s in de samenleving, zoals digitalisering, klimaat en duurzaamheid?
Participatie en inclusie
Hoe zijn inwoners betrokken bij het erfgoed? En is het beleid inclusief: houdt het bijvoorbeeld rekening met toegankelijkheid voor en participatie door elke leeftijd, afkomst, sociaaleconomische groep, en met fysieke toegankelijkheid? Wordt de inwoners de ruimte geboden voor ondernemerschap? Wat doet de gemeente aan erfgoededucatie?
Communicatie
Hoe en met wie communiceert de gemeente over het erfgoedbeleid en de -projecten? Op welke wijze weet men bewoners en bezoekers enthousiast voor de eigen omgeving te maken (zie ook de recente campagne ‘Erfgoed is van ons allemaal’)?
Jury
Ina Adema (juryvoorzitter, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, voorzitter BNG Cultuurfonds)
Susan Lammers (algemeen directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Christian Pfeiffer (beleidsmedewerker Erfgoedvereniging Bond Heemschut)
Karianne Vandenbroucke (architect erfgoed associate bij Rijnboutt)
Marielle Hendriks (directeur-bestuurder Erfgoedhuis Zuid-Holland)
Rabiaâ Benlahbib (directeur van Kunstfort Vijfhuizen, en directeur Creative Court)
Vita Teunissen (partner SteenhuisMeurs, finalist Monumententalentprijs 2022)
Eerdere winnaars
- 2022: Eindhoven
- 2020: Noordenveld
- 2019: Rheden
- 2018: Leiden
- 2017: Zutphen
- 2016: Beesel
- 2014: Bergen op Zoom
- 2013: Kampen
- 2012: Schiedam
- 2011: Westerveld
- 2010: Dordrecht
Klik hier voor een uitgebreider overzicht.