13 mei 2024

Programma Erfgoedsymposium & Uitreiking BNG Bank Erfgoedprijs 2024

Op donderdag 6 juni 2024 organiseren Kunsten ’92 en de gemeente Weert van 10.00 tot 17.00 uur het Erfgoedsymposium en de Uitreiking van de BNG Bank Erfgoedprijs 2024. Dit evenement vindt plaats in de Paterskerk en rond de ‘groene parels’ van Weert, zoals Kloostertuin Birgittinessen en Kasteelpark Nijenborgh.

Meld je nu via het digitale aanmeldformulier en mis het niet!

Programma Erfgoedsymposium & Uitreiking BNG Bank Erfgoedprijs 2024 

10.00 – Inloop 

10.30-12.00 – Symposium 

Na de aftrap door wethouder Martijn van den Heuvel schetst de directeur van gemeentelijk Museum W, John van Cauteren, een beeld van het erfgoed van de gemeente Weert. Daarna vertellen vanuit de gemeente Weert beleidsadviseurs Lisanne Kegel (Monumenten en Architectuur) en Werner Mertens (Groen, Natuur en Landschap) hoe Weert de BNG Bank Erfgoedprijs 2023 heeft gewonnen en waaraan het prijzengeld wordt besteed.  

Restauratie-architect John Hoeben van SATIJNplus Architecten sluit de ochtend af met twee casussen: de restauratie van openluchttheater De Lichtenberg en de integrale aanpak van het Kazerneterrein

12.00-12.45 – Lunch 

13.00-15.00 – Rondleidingen 

In de middag begeleiden museumdirecteur John van Cauteren en de stadsgidsen van Weert elk een eigen groep langs bezienswaardige erfgoedlocaties in Weert. Op elke locatie houdt een specialist een bijpassend verhaal. De rondleiding voert de groepen langs de Paterskerkhet KasteelparkMuseum Wde Martinuskerk en Kloostertuin Birgittinessen

15.00 – Inloop 

15.15-16.15 – Uitreiking BNG Bank Erfgoedprijs 2024 

Het thema van de BNG Bank Erfgoedprijs 2024 is Post 65-erfgoed. Na de aftrap door moderator en jurylid Christian Pfeiffer, gaat architectuurhistoricus Aimée Albers in op de sociale dimensie van Post 65-erfgoed: de rol van burgerinitiatieven in de stadsvernieuwingen van de jaren ’70 en ’80.  
 
Nadat de juryleden ons een kijkje hebben gegeven in hun observaties tijdens de incognito bezoeken, zal juryvoorzitter Ina Adema (Commissaris van de Koning in Noord-Brabant) vervolgens de winnaar bekendmaken van de BNG Bank Erfgoedprijs 2024. Wie wint de prijs: Apeldoorn, Nieuwegein of Nijmegen? En wie van hen wint de Publieksprijs, waar iedereen van 6 mei tot 1 juni op kan stemmen

16.15-17.00 – Borrel  

Praktische informatie 

Locatie: De Paterskerk Biest 43, 6001 AP Weert 

De Muntgarage (aan het Oud Gasthuisplein in Weert) is de dichtstbijzijnde parkeergarage. 

BNG Bank Erfgoedprijs 2024

Met deze prijs ter waarde van € 25.000 wil het Erfgoedplatform van Kunsten ‘92 goede voorbeelden delen van de gemeentelijke erfgoedpraktijk. Zo kunnen we andere gemeenten inspireren en bijdragen aan goede erfgoedzorg. BNG Cultuurfonds is hoofdsponsor.

Het thema voor 2024 is Post 65-erfgoed*. De drie genomineerde gemeenten zijn ApeldoornNieuwegein en Nijmegen. De winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2024 en ook de winnaar van de Publieksprijs wordt bekendgemaakt tijdens de feestelijke uitreiking na afloop van de rondleidingen.

*De centrale vragen van het thema zijn: hoe verhoudt de gemeente zich tot haar Post 65-erfgoed: is er sprake van trots of waardering, en waaruit blijkt dat? Heeft de gemeente een visie op Post 65-erfgoed, en zo ja, sluit die aan op bestaand beleid of is die vernieuwend?  Veel scholen, kantoren, stations, kunst in de openbare ruimte, winkelcentra, theaters, woonwijken en gebedshuizen in Nederland zijn na 1965 gebouwd. Voor veel gemeenten is erfgoed uit de periode na 1965 nu een punt van aandacht, omdat de gebouwen en complexen uit deze periode vragen om renovatie, aanpassing en verduurzaming.