2 juni 2022

Gemeente Eindhoven wint de BNG Bank Erfgoedprijs 2022

Vandaag is de gemeente Eindhoven verkozen tot beste erfgoedgemeente van Nederland. In het Gevangenismuseum in Veenhuizen kreeg Rik Thijs, wethouder van klimaat & energie, openbare ruimte & groen van Eindhoven de BNG Bank Erfgoedprijs ter waarde van €25.000 uit handen van burgemeester Klaas Smid van Noordenveld. Daarnaast won de Regio Oost Achterhoek de Publieksprijs, de eervolle prijs voor het behalen van de meeste publieksstemmen van inwoners en geïnteresseerden.

Juryvoorzitter Ina Adema, commissaris van de Koning in de provincie Noord-Brabant, maakte de winnaars vanmiddag bekend. Het thema van de BNG Bank Erfgoedprijs 2022 is erfgoed en kunst. Ook de genomineerden Almere, Breda en Oost Achterhoek kregen uitgebreide complimenten van de jury. Hoofdsponsor BNG Cultuurfonds stelt het bedrag beschikbaar.

De winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2022
De jury wees Eindhoven aan als winnaar vanwege de zeer brede kijk op haar erfgoed, van de prehistorie tot het recente industriële erfgoed. Eindhoven loopt voorop met de indrukwekkende manier waarop het de industriële geschiedenis inzet om de toekomst van de stad vorm te geven. Mede hierdoor kan Eindhoven zich de (digitale) ontwerpstad van Nederland noemen. Het is de jury duidelijk dat de gemeente bewust niet alles ophangt aan het Philipsverleden.

Op het gebied van kunst en cultuur en de verbinding daarvan met erfgoed is Eindhoven onderscheidend met vele initiatieven en projecten, waar de huidige creatieve gemeenschap heel actief in is. Er is een goede link tussen erfgoed en maatschappelijke opgaven, zoals inclusiviteit, of programma’s over dementie.

Ik was aangenaam verrast door de inzending van de gemeente Eindhoven, ook door de voorbeelden van alle projecten die werden genoemd. Rondom Strijp-S bijvoorbeeld hebben ze echt het gebied bestempeld. Juist door de identiteit te bewaren ontstaat nu een heel aantrekkelijk gebied. Het is een schoolvoorbeeld van een gemeente die duidelijk staat voor wat ze willen.
– Jurylid Christian Pfeiffer

Eindhoven maakt volop gebruik van haar rijke en lange geschiedenis, en vertelt dit verhaal op meerdere manieren. Alles krijgt een plek binnen het brede beleid dat de gemeente – met veel enthousiasme van de wethouder – voert. De lange lijnen die worden getrokken tussen het verleden en de toekomst zorgen voor een duurzame basis voor het voortbestaan van het erfgoed.
– Juryvoorzitter Ina Adema, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant

Winnaar Publieksprijs 2022
Dit jaar is wederom enthousiast gestemd voor de Publieksprijs, bestaande uit de eer en een aandenken. Met een overweldigende meerderheid van stemmen won de Regio Oost Achterhoek (een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk) de Publieksprijs 2022.

Symposium ‘De vrijwilliger in het erfgoed’
In 2020 won de gemeente Noordenveld de BNG Bank Erfgoedprijs, een beloning voor de actieve en brede betrokkenheid van vrijwilligers bij het lokale erfgoed. Noordenveld was dit jaar de organisator van het erfgoedsymposium en de uitreiking van de BNG Bank Erfgoedprijs. Tijdens het symposium ging Michaela Hanssen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in haar keynote speech in op ‘Het verdrag van Faro en vrijwilligers’, en waren er diverse excursies in en rond het Unesco Werelderfgoed van Veenhuizen. De prijsuitreiking werd opgeluisterd door schrijfster Suzanna Jansen (o.a. Het pauperparadijs), die in haar lezing de schijnwerper richtte op de relatie tussen kunst en erfgoed.

BNG Bank Erfgoedprijs
Met deze prijs wil het Erfgoedplatform van Kunsten ‘92 goede voorbeelden delen van de gemeentelijke erfgoedpraktijk. Zo kunnen we andere gemeenten inspireren en bijdragen aan goede erfgoedzorg. De jury onderzoekt hoe de genomineerden omgaan met hun erfgoed in brede zin: met de gebouwde monumenten, archeologie, museale collecties en archieven, maar ook historisch landschap, mobiel en immaterieel erfgoed. Daarnaast worden elementen meegewogen als participatie, communicatie en innovatie in het erfgoedbeleid, en ook draagvlak in de samenleving en integratie van erfgoed in het totale beleid van de gemeente.

Foto: Frans Post

Van links naar rechts: Rik Thijs (wethouder winnende gemeente Eindhoven), Hilde van Garderen (wethouder Almere), Marieke Frank (wethouder Oost Gelre), Anton Stapelkamp (burgemeester Aalten)