31 oktober 2013

KAMPEN WINT BNG BANK ERFGOEDPRIJS 2013

De Commissaris van de Koning in de Provincie Zuid-Holland, de heer J. Franssen, heeft dit vanmiddag bekend gemaakt in de Grote- of Sint-Janskerk in Schiedam. Wethouder Janita  Tabak van de gemeente Kampen ontving onder grote belangstelling een oorkonde en een cheque van € 25.000,  beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. De gemeente Schiedam, winnaar van 2012, was gastheer van deze feestelijke bijeenkomst. De gemeente Winterswijk mocht de Tweede Plaats in ontvangst nemen.

De gemeente Kampen was samen met de gemeenten Den Bosch, Leiden, Noordoostpolder en Winterswijk in de race voor de prijs: deze vijf gemeenten waren genomineerd uit 20 aanmeldingen uit het hele land.

Juryvoorzitter Arno Brok (burgemeester van Dordrecht):
Kampen weet haar imago te ontwikkelen door inventief gebruik te maken van haar erfgoed. Deze winnaar is toekomstgericht bezig door met erfgoed in te spelen op maatschappelijke veranderingen. Kampen is nuchter en blijft authentiek; zij vertrouwt op de eigen kracht van inwoners. Ook is Kampen duidelijk over haar ambities en realistisch over de beperkingen van deze tijd en weet desondanks goede accenten te leggen op erfgoedgebied. De winnaar overtuigt niet alleen haar eigen inwoners en instellingen, maar ook de buitenwacht, zoals toeristen, studenten èn de jury van de BNG Bank Erfgoedprijs.

De BNG Bank Erfgoedprijs
De BNG Bank Erfgoedprijs is bedoeld om gemeenten te stimuleren om effectief erfgoedbeleid te voeren en elkaar op dit gebied te inspireren. De BNG Bank Erfgoedprijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt en is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92, een samenwerkingsverband van een twintigtal erfgoedorganisaties. BNG Cultuurfonds is hoofdsponsor.

De jury :
Juryvoorzitter Arno Brok (burgemeester van Dordrecht en secretaris bestuur VNG), Liesbeth van der Pol (DOK architecten en voormalig Rijksbouwmeester), Karel Loeff (directeur Erfgoedvereniging Heemschut), Andries Ponsteen (directeur Erfgoedhuis Zuid-Holland), Paul Spies (directeur Amsterdam Museum) en Jan van de Voorde (plaatsvervangend directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).

Lees hier het juryrapport van de BNG Bank Erfgoedprijs 2013

Lees hier het boekje van de BNG Bank Erfgoedprijs 2013