1 september 2020

Kijk terug: Gesprek met de cultuurwoordvoerders (7 september)

Gemist: kijk de bijeenkomst HIER terug

Hoe zorgen we voor een vitale sector in de toekomst?

De cultuursector bevindt zich in een beslissende periode. Niet alleen heeft de coronacrisis grote gevolgen voor onze sector, ook is dit het moment waarop de besluiten vallen over de nieuwe vierjarige cultuurperiode.

Op 7 september, vlak voor Prinsjesdag, slaan Kunsten ’92, de NAPK, Platform Aanvang! en het Nederlands Theater Festival de handen ineen en gaan we in gesprek met de politiek.

Wat is er aan de hand? Het nieuws buitelt over elkaar heen: op vrijdag 28 augustus werd bekend dat de cultuursector een tweede steunpakket i.v.m. corona tegemoet kan zien. Daarmee kan een groot deel van de huidige, door de crisis ontstane, problemen in het lopende seizoen worden verminderd. Anderzijds zijn er voor de periode 2021 – 2024 ook zorgen: uit de adviezen van het Fonds Podiumkunsten is een grote lijst met positief beoordeelde instellingen gerold waar niet genoeg geld voor is. De politieke wil om dat geld te vinden is groot.

Hoog tijd om met de politici in gesprek te gaan: welke keuzes moeten we nu maken om op de langere termijn een vitale culturele en creatieve sector te borgen? Wat is het belang van een sterke makerscultuur? Wat is hun visie voor de toekomst? Hoe zorgen we, door middel van het herstelplan van de Taskforce, dat de culturele sector de crisis overleeft? En hoe blijven we het gesprek op zo’n manier met elkaar voeren dat politici en de culturele sector elkaar serieus nemen en begrijpen?

We zijn te gast bij het Nederlands Theater Festival. Om de politici een helder beeld te schetsen, heeft Platform Aanvang! in samenwerking met de NAPK 451 alinea’s verzameld van theaterwerkers vanuit het hele veld, waarin zij aangeven waarom het Fonds Podiumkunsten essentieel is voor hun makerspraktijk. Zij lezen een aantal alinea’s voor en bieden het boekje aan de aanwezige politici aan. Rosa Asbreuk (Theatertroep en Platform Aanvang!) en Jan Zoet (Amare, voorzitter Kunsten ’92 en Taskforce) lichten toe waar we op dit moment staan. Beeldmateriaal wordt geproduceerd door Klaartje Wouters, Marieke van der Lippe en Lex Bohlmeijer.

Onder leiding van Hans Smit en Rehana Ganga gaan we op 7 september in gesprek met cultuurwoordvoerders in de Tweede Kamer: Salima Belhaj (D66), Zohair El Yassini (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA), Niels van den Berge (GroenLinks) en Peter Kwint (SP).

Theatermakers die in verschillende ronden het gesprek met de politici voeren: Gavin-Viano Fabri (regisseur, net afgestudeerd, werkzaam (geweest) bij Wisdom Lanes), Rutger Gernandt (zakelijk leider De Warme Winkel), Pauline Kalker (artistieke kern Theatergroep Hotel Modern), Yannick Noomen (theatermaker/ acteur/muzikant, Nineties Productions), Anna Schoen (acteur, regisseur, artistiek leider ECHO), Anoek Nuyens (theatermaker en een van de grondleggers van de Fair Practice Code), Ronald Wintjens (choreograaf, directeur De Nederlandse Dansdagen, Algemeen directeur en medeoprichter van SALLY Dansgezelschap), Juan Martinez (musicus en artistiek leider bij Jazz Orchestra of the Concertgebouw) en Rosa Asbreuk (Theatertroep en Platform Aanvang!).

Online bijeenkomst
Datum: maandag 7 september 2020
Tijd:16.00 tot 18.00 uur
Organisatie: Kunsten ’92, NAPK, Platform Aanvang! en het Nederlands Theater Festival
Deelnemen: Tickets voor de livestream zijn vanaf 2 september voor € 0,99 HIER verkrijgbaar of koop voor € 10 een passe-partout voor het gehele online festival.

MEER LEZEN

Brandbrief Podiumkunsten
Drie jonge theatermakers solliciteren naar voorzitter Raad voor Cultuur (Volkskrant)
Dichte musea, lege concertzalen: Europa worstelt met de cultuurverschraling (Trouw)