10 juli 2021

Draconische maatregelen nieuwe klap voor cultuursector

Vanwege een zeer snelle stijging van het aantal coronabesmettingen neemt het kabinet nieuwe maatregelen. Vooral de regels voor de horeca en evenementen worden aangescherpt, en clubs en discotheken gaan dicht. Lees op de website van de Rijksoverheid de volledige aankondigingen.

Voor met name festivals en (pop)podia zijn de aangekondigde maatregelen een regelrechte ramp. Festivals waar geen placering mogelijk is zullen moeten worden afgelast. En festivals of concerten die wel kunnen placeren zullen in veel gevallen minder publiek dan hiervoor kunnen ontvangen.

Na bijna 16 maanden van heen en weer jojo-en tussen dicht, halfopen en beperkingen stort door deze nieuwe maatregelen het uitzicht op werk en inkomen voor artiesten en de hele keten van werkenden in de culturele en creatieve sector perspectief volledig in. Eindelijk konden artiesten weer geboekt, waren zzp’ers weer ingehuurd en kon het publiek verantwoord genieten. En zijn zij nu weer afgezegd, zonder te weten voor hoelang.

Van deze draconische ingrepen zijn de professionele organisaties in onze sector, die alle protocollen en maatregelen stipt naleven, de dupe. Waar het kabinet de stijging van de besmettingen wijt aan onder meer ‘gesjoemel’ aan de poort met toegangsbewijzen, is deze wijze van opening van bijvoorbeeld de clubs met de huidige maatregelen niet uitgetest in de Fieldlabs. Zo mochten mensen meteen na hun eerste Janssen of tweede Pfizer/Moderna-prik een club binnen, terwijl de bescherming dan nog niet maximaal is.

De taskforce heeft eergisteren in een brief aan het kabinet al duidelijk gemaakt dat noodsteun noodzakelijk is zolang onzekerheid over het verloop van de coronacrisis en over de mate van publieksbeperkende maatregelen aanhoudt. Na de persconferentie van vanavond is deze oproep nog urgenter, namelijk om noodsteun waar dat passend en evident is te verlengen, en garanties te verlenen voor het komende culturele seizoen om deze onzekerheidsrisico’s op te kunnen vangen.