11 december 2014

Erfgoedarena ‘Erfgoed in een überdynamische wereld’

Mede namens de Reinwardt Academie en het Landelijk Contact van Museumconsulenten willen wij u graag uitnodigen voor de eerste Erfgoedarena van 2015

ERFGOED IN EEN ÜBERDYNAMISCHE WERELD
Kansen zien, pakken en krijgen
14  januari 2015

Door maatschappelijke veranderingen en nieuwe trends veranderen ook het werk en de rol van de erfgoedprofessionals (beroepsgroep). Over en aan erfgoed worden andere vragen gesteld. Wat betekent dat voor het erfgoedwerkveld? Hoe verandert dat mee en hoe gaan we ons erfgoed organiseren?

In tijden van mobiliteit, flexibele schillen, nieuwe organisatievormen, vrijwilligers, éénpitters, collectieven en coöperaties is de vraag hoe we een braindrain of kennisclash voorkomen. Hoe borgen we de overdracht van professionele kennis en kunde over erfgoed? Vindt de maatschappij de bestaande zorg voor het erfgoed nog relevant?

Steeds vaker ontstaan er voor de erfgoedsector nieuwe kansen uit dit soort ontwikkelingen. Het permanent agenderen van de toegevoegde waarde van erfgoed, ook in andere domeinen, is zo’n kans. Dit gebeurt bijvoorbeeld door erfgoed-issues continu en prominent te koppelen aan vraagstukken in andere domeinen, door een museum krachtig te verbinden met zijn fysieke omgeving (landschap, architectuur), door jong talent betaalde werkervaring te laten opdoen, door het erfgoed onderwerp te maken bij bijvoorbeeld zorg en infrastructurele en wateropgaven.

Tijdens deze eerste Erfgoedarena van 2015 onder leiding van Imre Vegh (debat.nl) schetsen Agnes Vugts – provinciaal museumconsulent Limburg (LCM) en Henk Hoogeveen – o.a. werkzaam bij Kunsten ’92, een aantal maatschappelijke trends. Daarna gaan we in gesprek met jong en oud uit de praktijk. Ellen Vreenegoor, programmaleider Eigenheid en Veiligheid van de Visie Erfgoed & Ruimte bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Eli Gehasse, senior Adviseur Cultuurhistorie bij Rijkswaterstaat, en Belle van den Berg, directeur van Museum Hoeksche Waard die in november 2014 de Prijs Jong Monumententalent won tijdens het Nationaal Monumentencongres.

Welke kennis, positie en verantwoordelijkheden delen zij in de praktijk? Hoe maken zij het verschil? En wat denken studenten hierover?

Traditiegetrouw sluiten we af met een informele netwerkborrel.

Met vriendelijke groet,
Het Erfgoedarena team

Wat: Erfgoedarena –  Erfgoed in de Überdynamische wereld, kansen zien, pakken, krijgen.
Wanneer: woensdag 14 januari 2015
Hoe laat: 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur
Waar: Reinwardt Academie, Dapperstraat 315, 1093 BS, Amsterdam
Pers contact: Pauline van der Pol +31(0)6-42740001
Aanmelden: http://www.reinwardtcommunity.nl/16174/nl/erfgoedarena-01-15

 

Neem ook eens een kijkje op http://www.erfgoedtalent.nl voor kansplaatsen in de erfgoedsector.

(Om uw bezoek aan de Erfgoedarena aan te melden dient u in te loggen op de Reinwardt Community.
Rechts bovenin op http://www.reinwardtcommunity.nl/ ziet u daarvoor de opties:
1.) inloggen met uw Facebook profiel
2.) door een apart profiel aan te maken voor de communitysite.)