Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Transforming Institutions

14 april 2023 | 15:00 - 17:00

Een pleidooi voor de positieversterking van onderzoek in de kunsten

De Jan van Eyck Academie verwelkomt leden en genodigden van Kunsten ’92 in Maastricht op 14 april 2023. Directeur van de Jan van Eyck Academie, Hicham Khalidi, en voorzitter van de Akademie van Kunsten, Liesbeth Bik, geven een voordracht, waarna kunstenaar Antye Guenther vertelt over haar PhD-onderzoek. Anne Breure, covoorzitter van Kunsten ’92 reflecteert op de voordrachten, ook in het kader van de bredere discussie die speelt in de herziening van het cultuurstelsel. Aansluitend vindt een gesprek plaats met de aanwezigen.

In deze tijd van klimaatinstorting en elkaar opstuwende crises op sociaal-maatschappelijk, geopolitiek, economisch en cultureel vlak, wordt de roep om een fundamentele, systemische omwenteling steeds luider. Een transformatie in ons denken en doen is onvermijdelijk en de betekenis van kunst en cultuur in dit transformatieproces dienen we op waarde te schatten.

Onderzoek in de kunsten – de vernieuwende concepten en uitdrukkingsvormen, de transformerende denkbeelden die zich daar aftekenen ­- vinden hun weg van de onderstroom naar de mainstream van het maatschappelijk debat. Kennisvergaring, beeldverruiming en innovatieve inzichten beginnen daar, aan de basis.

De Jan van Eyck Academie pleit voor meer slagkracht voor artistiek onderzoek en dit in relatie tot de transitievraagstukken van onze tijd. De Akademie van Kunsten onderstreept dit pleidooi en heeft hierover een brief gestuurd aan minister Dijkgraaf van OCW.

Na deze bijeenkomst start om 19.00 uur de Museumnacht in Maastricht. De Jan van Eyck Academie is een van de locaties. De genodigden zijn van harte welkom om cultureel Maastricht te verkennen.

Meld je hier aan voor de bijeenkomst.

De bijeenkomst is ook online te volgen via de volgende kanalen: Zoom, Youtube en Vimeo.

Datum | Tijd | Locatie
Transforming Institutions
Vrijdag 14 april 2023
Van 15.00 – 17.00 uur 
Jan van Eyck AcademieAcademieplein 1 | 6211 KM Maastricht

Locatie

Jan van Eyck Academie
Academieplein 1
Maastricht, Limburg 6211 KM
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie