9 december 2018

Feestelijke afsluiting Europees Erfgoedjaar 11 december 2018

Graag nodigen DutchCulture, Kunsten ’92 en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed u uit voor de feestelijke afsluiting van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, op dinsdag 11 december 2018 van 15.00 – 19.00 uur in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (inloop: 14.30 uur).

Grenzeloos erfgoed: Toekomstagenda Europees Erfgoed | 15.00 – 19.00 uur

De Europese Commissie riep het Europees Erfgoedjaar uit vanuit de gedachte dat erfgoed bijdraagt aan een beter begrip van onze democratische waarden, inzicht in de diversiteit binnen Europa en de verbinding tussen culturen. Talloze vrijwilligers, (erfgoed)organisaties, gemeenten en provincies hebben zich ingezet om van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed een succes te maken. Gedurende het jaar zijn vele samenwerkingsverbanden ontstaan, op nationaal en Europees vlak. In de afsluitende bijeenkomst op 11 december vieren we de opbrengsten én kijken we naar de toekomst.

Dit doen we tijdens een afwisselend programma met keynotes van schrijver Abdelkader Benali en kunsthistoricus Wim Pijbes, panelgesprekken over verschillende Europese thema’s onder leiding van prof. dr. Hester Dibbits en dr. Marinke Steenhuis, en verhalen van de jonge erfgoedprofessionals die afgelopen juni aan de Europese Youth Summit in Berlijn deelnamen. Ook delen we enkele interessante Europese samenwerkingsprojecten op het snijvlak van erfgoed en kunst die na 2018 verdergaan, zoals ‘Heritage Contact Zone’ van Castrum Peregrini en ‘Craft Your Future’ van het Friesland College. Rond 17.00 uur overhandigen we de Nederlandse Toekomstagenda Europees Erfgoed aan minister Ingrid van Engelshoven. Daarna heffen wij graag het glas met u.

Europadag: kansen voor erfgoed, cultuur en media | 10.00 – 14.30 uur

De slotbijeenkomst van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed vindt plaats in aansluiting op de jaarlijkse Europadag van DutchCulture. Deze dag staat in het teken van de kansen die Europa u biedt op gebied van kunst, cultuur, erfgoed en media. De centrale gedachten van het Europees Erfgoedjaar vormen ook binnen dit ochtendprogramma de rode draad. De Europadag staat gepland van 10.00 – 14.30 uur (met optionele lunch) en brengt culturele professionals en organisaties, beleidsmakers, vertegenwoordigers van lokale overheden en buitenlandse culturele instituten samen. Het programma bestaat uit plenaire sessies die ingaan op de mogelijkheden en uitdagingen van grensoverschrijdende Europese samenwerkingen. Daarnaast biedt de dag volop gelegenheid voor speeddates en adviesgesprekken met (inter)nationale deskundigen.

Aanmelden

U kunt zich HIER aanmelden voor zowel het ochtend- (Europadag) alsook het middagprogramma (Slotbijeenkomst van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed). U kunt ook desgewenst het museum bezoeken op eigen gelegenheid. Uw badge is uw toegangsbewijs.

We ontmoeten u graag op 11 december!

Met vriendelijke groet,

Mirjam Blott
Projectleider Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018

Cees de Graaff
Directeur DutchCulture

Susan Lammers
Directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Marianne Versteegh
Algemeen secretaris Kunsten ‘92

 

Het Nederlandse programma van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is geïnitieerd vanuit het Erfgoedplatform Plus van Kunsten ’92 in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en DutchCulture.