2 maart 2021

Gemeenten en coronasteun

Financiële compensatie van het Rijk voor gemeenten ten behoeve van cultuur

Het Rijk heeft als coronacompensatie t.b.v. cultuur aan gemeenten in 2020 bijna € 170 miljoen verstrekt: € 120 miljoen via de algemene middelen van het Gemeentefonds en € 48,5 miljoen via drie rijkscultuurfondsen. Voor de eerste helft van 2021 is tot nog toe € 150 miljoen aan rijkssteun voor de lokale cultuursector via gemeenten beschikbaar. Klik HIER voor een overzicht van de bedragen per gemeente.

Webinar VNG Dialoog in coronatijd: Cultuur

Maandag 15 maart van 12.00 uur tot 13.00 uur. Lees HIER meer. In de week van 8 maart 2021 bracht de VNG de informatiegids ‘Corona, cultuur en gemeente’ uit. Hierin staat informatie over de gemeentelijke coronasteun aan de lokale culturele infrastructuur. In dit webinar krijgt men verdere uitleg over de informatiegids en is er ruime gelegenheid tot het stellen van vragen. Doelgroep: bestuurders, raadsleden en ambtenaren. Wij verzoeken alle culturele organisaties om hun gemeenten op dit webinar te wijzen. Voor bestuurders en beleidsadviseurs van gemeenten is dit belangrijke informatie en een nuttig hulpmiddel.

Gids ‘Corona, cultuur en gemeenten’ 

De VNG ontving de afgelopen periode veel vragen van gemeenten en vanuit de culturele sector over de omvang en mogelijkheden van coronacompensatie vanuit de rijksoverheid voor de lokale cultuur. VNG ondersteunt gemeenten met een door Berenschot opgestelde digitale gids bij het bieden van financiële steun aan de lokale culturele infrastructuur in de coronacrisis. Nu de crisis het culturele leven hard treft, krijgen gemeenten te maken met de grote zorgen van culturele instellingen en mensen die in de sector actief zijn. Lokale overheden kunnen helpen met coulance, specifieke regelingen en extra compensatiemiddelen die het Rijk aan gemeenten ter beschikking heeft gesteld. Klik HIER voor de gids ‘Corona, cultuur en gemeenten’.

Zorgen om besteding door gemeenten van de coronasteun voor cultuur

> Tubantia
Op 25 februari 2021 kopt Tubantia: ‘Gemeenten die noodgeld voor culturele sector aan iets anders besteden, moeten aan schandpaal’
> NU.nl Op 28 februari 2021 meldt NU.nl ‘Zorgen cultuursector om besteden coronasteun volgens onderzoek terecht’
> FNV Op 2 maart stuurt FNV een persbericht ‘Ministerie OCW moet 150 miljoen steun voor culturele sector veiligstellen’
> Nederlands Dagblad (en andere media en nieuwssflitsen) vermelden op 2 maart het persbericht van FNV ‘Alle coronasteun moet ook echt naar culturele sector’

 

Foto op de homepage via FNV