11 maart 2021

Cultuur & Corona | Een jaar later

Een jaar geleden, op donderdag 12 maart 2020 om 15.00 uur, kondigde premier Rutte aan dat ‘alle evenementen, bijeenkomsten met meer dan 100 personen in heel Nederland worden afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, etc’. De maatregelen gingen diezelfde dag om 18.00 uur in. Deze boodschap tijdens de persconferentie had veel afgelastingen van voorstellingen en bijeenkomsten tot gevolg en betekende voor vele culturele organisaties dat zij hun deuren moesten sluiten.

Niemand had op dat moment kunnen denken dat we exact een jaar later – en vier dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 – nog met een lockdown (en nu ook met avondklok) te maken zouden hebben. De mate waarin de culturele en creatieve sector door de coronapandemie en alle maatregelen om die in te dammen is geraakt, is immens.

Vele steunpakketten (algemeen en voor cultuur en lokaal) en een jaar Taskforce culturele en creatieve sector verder, maken we de balans op van de tussenstand in de publicatie ‘CULTUUR & CORONA | EEN JAAR LATER’. En precies op deze dag valt dit magazine bij velen van u op de deurmat, of hierbij, in de mailbox.

In vijf hoofdstukken zetten we uiteen hoe binnen de letteren, de creatieve industrie, de beeldende kunst, de podiumkunsten en de film/av-industrie er grote verschillen zijn qua impact. Niet iedereen wordt even hard geraakt of op dezelfde manier. Uit de analyses van de verschillende disciplines blijkt telkens weer dat de makers, zzp’ers en kunstenaars de grootste slachtoffers van de coronacrisis zijn.

Bij wijze van intermezzo tussen de artikelen vroegen wij zes instellingen en gezelschappen naar de nieuwe initiatieven die ze het afgelopen jaar hebben ontwikkeld. Ze hielden op die manier contact met het publiek, bedachten innovatieve manieren van werken en wisten er soms zelfs wat aan te verdienen.

Miraculeuze nieuwe verdienmodellen leverden deze inspanningen echter niet op. Overheidsinvesteringen zijn en blijven noodzakelijk, maar vooral noodzakelijk is een visie op de inzet van die investeringen. Daarvoor heeft de culturele en creatieve sector een voorzet gedaan met de New Creative Deal: een ambitieus en veelomvattend plan voor een krachtig herstel èn vernieuwing van die sector. We nodigen een volgend kabinet van harte uit om daarmee samen met ons aan de slag te gaan.

Lees hier de publicatie, en lees hier onze eerdere publicaties terug.