27 januari 2016

Jan Zoet nieuwe voorzitter Kunsten ’92

“Ik wil dat nieuwe generaties kunstenaars en creatieven een belangrijke rol krijgen in het gesprek over de lobby en de strategie van kunst- en cultuurbeleid”

Statement en Toespraak Jan Zoet

Jan Zoet sprak deze woorden tijdens de Algemene Ledenvergadering van Kunsten ’92 in Tivoli | Vredenburg te Utrecht. Daar werd hij op 26 januari benoemd tot voorzitter van Kunsten ’92. Hij volgt Lennart van der Meulen (directeur VPRO) op, die na het vertrek van Jet de Ranitz anderhalf jaar het interim-voorzitterschap bekleedde.

Jan Zoet (1958), directeur van de Theaterschool in Amsterdam, studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en Theaterwetenschappen aan de Universiteit Leiden. Hij was directeur van de Rotterdamse Schouwburg en is oprichter van het interdisciplinaire Productiehuis Rotterdam en het theaterfestival de Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg. Zoet had eerder functies als producent, dramaturg en zakelijk en artistiek leider binnen diverse gezelschappen en festivals, waaronder Theatergroep Hollandia en Mickery. Zoet was actief in talrijke besturen, commissies en jury’s in de culturele sector.

Toen mij werd gevraagd of ik het voorzitterschap van Kunsten ‘92 wilde overwegen was mijn eerste gedachte: als ik het doe wil ik dat Kunsten ‘92 verjongt. We willen dat de intelligente stemmen van nieuwe generaties kunstenaars, programmamakers, curatoren, creatieven en producenten een belangrijke rol krijgen in het gesprek over de lobby en kunstbeleid in een razendsnel veranderende tijd. Bovendien is de lobby met en vanuit de nieuwe generatie van belang omdat juist deze groep wordt geconfronteerd met teruglopende kansen op continuïteit en te weinig ruimte om zich te ontwikkelen.

Foto: Bob Bronshoff