11 januari 2013

JORRITSMA REIKT BNG ERFGOEDPRIJS 2012 ALSNOG UIT AAN SCHIEDAM

In het bijzijn van juryvoorzitter Arno Brok (burgemeester van Dordrecht) heeft mevrouw Annemarie Jorritsma op donderdag 10 januari de BNG Erfgoedprijs 2012 uitgereikt aan burgemeester Cor Lamers van Schiedam. Tijdens de bijeenkomst, in het hoofdkantoor van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Den Haag, prees Jorritsma Schiedam om het feit dat deze gemeente haar erfgoed als werkkapitaal en als motor en focus voor de toekomst ziet. Schiedam zet het erfgoed vooral in voor de oplossing van een bekend Nederlands probleem: de leegloop van onze historische binnensteden in de vorm van (winkel)leegstand. Betrokkenheid en inzet van eigen inwoners en ondernemers zijn daarbij cruciaal. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 25.000 euro (hoofdsponsor: Cultuurfonds BNG). De bekendmaking van de winnaar en prijsuitreiking zou op 7 december jl. plaatsvinden in de gemeente Westerveld, de winnaar van 2011. Vanwege sneeuwalarm werd dit afgelast.

_MG_2668Groot foto Henk Snaterse
Foto: Annemarie Jorritsma reikt BNG Erfgoedprijs uit aan burgemeester Cor Lamers van Schiedam en zijn team

Schiedam was samen met de Beemster, Hellevoetsluis, Rheden en Winterswijk in de race voor de prijs: deze vijf waren genomineerd uit 34 aanmeldingen uit het hele land. Ook deze vier ontvingen een oorkonde uit handen van mevrouw Jorritsma.

BNG Erfgoedprijs
De BNG Erfgoedprijs is bedoeld om gemeenten te stimuleren om erfgoed effectief in te zetten in het lokale beleid. De BNG Erfgoedprijs wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt en is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92, een samenwerkingsverband van een twintigtal erfgoedorganisaties. Hoofdsponsor is met ingang van 2011 Cultuurfonds BNG. In 2010 won de gemeente Dordrecht de eerste Erfgoedprijs en in 2011 de gemeente Westerveld (Dr.).

De jury
Arno Brok (burgemeester van Dordrecht en secretaris bestuur VNG), voorzitter, Liesbeth van der Pol (DOK architecten en voormalig Rijksbouwmeester), Karel Loeff (directeur Erfgoedvereniging Heemschut), Andries Ponsteen (directeur Erfgoedhuis Zuid-Holland en voorzitter vereniging van erfgoedhuizen OPEN), Paul Spies (directeur Amsterdam Museum) en Jan van de Voorde (plaatsvervangend directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).

Leest u hier het Juryrapport 2012