24 april 2015

Koninklijke onderscheiding voor Marianne Versteegh‏

Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd de algemeen secretaris van Kunsten ’92, vereniging voor Kunst, Cultuur en Erfgoed, tot haar grote verrassing te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De versierselen zijn op vrijdag 24 april aan een van te voren niets vermoedende Versteegh in de Nieuwe Kerk te Amsterdam uitgereikt door burgemeester Eberhard van der Laan.

In zijn toespraak refereerde de burgemeester aan de bijna 22 jaar dat Marianne Versteegh verbonden is aan Kunsten ’92 en op uitzonderlijke wijze actief is voor de kunst- en cultuursector als coördinator, organisator, stimulator en strateeg. Van der Laan onderstreepte haar onstuitbare inzet voor wereld van de kunsten in Nederland, die veel respect afdwingt.

‘Zonder Versteegh’s lobby in alleen al het Haagse politieke circuit zou het culturele landschap er – zeker in dit tijdgewricht – zonder twijfel aanmerkelijk onaangenamer hebben uitgezien’, zegt oud-voorzitter van Kunsten ’92 Ad ’s-Gravesande. ‘Het belang van de kunst en kunstenaar gaat boven alles. Haar leven is de kunst’.

Ook oud-voorzitters Martijn Sanders en (oprichter) Frans de Ruiter reageerden: ‘De kunst, cultuur- en erfgoedwereld kent in Marianne Versteegh een onbeperkte kennis- en informatiebron, een energieke, nimmer aflatende persoonlijkheid bij wie het belang voor de sector voorop staat. Hoewel dit werk ook haar dagelijks bestaan mogelijk maakt, is de betrokkenheid van Marianne Versteegh enorm. Voor de Nederlandse cultuur en cultuurpolitiek is zij van grote betekenis gebleken.’

Het bestuur en bureau van Kunsten ’92 zijn trots op haar.

Marianne Versteegh, Ridder in de Orde van Oranje Nassau, Kunsten 92 Nieuwe Kerk Amsterdam 2015
Marianne Versteegh, Ridder in de Orde van Oranje Nassau 2015 burgemeester Van der Laan Amsterdam