19 januari 2017

Debat ‘Beyond Elections’ | Verkiezingen in perspectief

TEKSTEN EN VERSLAGEN

Verslag debat Beyond Elections

Tekst Thomas Elsaesser ‘Art Avantgarde and Autonomy’

Geluidsband met keynote door Renée Frissen:


Geluidsband met korte speech van en vraaggesprek met Bero Beyer (directeur IFFR):

 

 

BEYOND ELECTIONS
Georganiseerd door Kunsten ’92 en het International Film Festival Rotterdam (en mediapartner VPRO) tijdens IFFR 2017 op woensdag 1 februari 2017 van 19.15 tot 21.45 uur.

IFFR 2017
Op het kantelpunt van diverse politieke verschuivingen lijkt de wereld meer gepolariseerd dan ooit. De steeds scherpere breuklijnen in onze maatschappij en de verbeten discussies in de media inspireerden International Film Festival Rotterdam (IFFR) om films te selecteren die een nieuw licht werpen op deze gespletenheid. Deze films zijn overal in het programma van IFFR 2017 te vinden. Zo zal ook de nu al spraakmakende ‘Le Pen-parodie’ Chez nous bij IFFR in wereldpremière gaan.

KEYNOTES
Met het verkiezingsdebat sluiten Kunsten ’92 en IFFR hierbij bij aan door achtereenvolgens de filmwetenschapper Thomas Elsaesser, maatschappelijk ondernemer en onderzoeker Renée Frissen en aankomende en zittende politici aan het woord te laten over de grote vraagstukken van onze samenleving, de rol van de kunsten en de instrumenten die wij zelf in handen hebben .
Thomas Elsaesser daagt het publiek uit de noodzaak van maatschappelijk geëngageerde kunst kritisch te bekijken, met zijn pleidooi voor ultieme autonomie van film. Renée Frissen, oprichtster van Open Embassy en actie-onderzoeker bij IPW, ontleedt als overtuigd generalist de maatschappelijke problemen op ongenadige, doch oplosbare wijze. Haar praktijk kenmerkt zich door een actieve betrokken aanpak van sociale vraagstukken. Welke inzichten ontleent zij aan de kunsten?

DEBATTEN
In verschillende debatronden reageren zittende en aankomende (veelal jonge) politici en kunstenaars o.l.v. Andrew Makkinga op Elsaesser en Frissen. Welke inspiratie halen de politici uit de kunsten? Hoe ziet de kiezer dit terug, niet alleen bij de aankomende landelijke verkiezingen, maar ook in het vergezicht dat zij hebben voor Nederland?
Met o.a. kunstenaars/makers Anne Breure (Veem House of Performance), Malique Mohamud (schrijver/kunstenaar), Hesdy Lonwijk (filmmaker/IEDER1); (kandidaat-)Tweede Kamerleden Jan Paternotte (D66), Stieneke van der Graaf (CU), Corinne Ellemeet (GroenLinks), Antoinette Laan (VVD), Jasper van Dijk (SP), Ilco van der Linde (PvdA); voorzitters van Politieke Jongeren Organisaties Rutger de Ridder (JOVD), Julius Terpstra (CDJA), Lieke Kuiper (Jonge Socialisten) en Noortje Blokhuis (DWARS).

INTERVIEWS MET LIJSTTREKKERS (FILM)
Tijdens het debat wordt een korte film getoond met interviews met lijsttrekkers van politieke partijen. In de gesprekken, opgenomen in het Mauritshuis, vertellen Sybrand Buma (CDA), Lodewijk Asscher (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Emile Roemer (SP), Gert-Jan Segers (Christen Unie), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks, nr 2 op de kandidatenlijst) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) wat kunst en cultuur voor hen betekenen. Wat was hun meest indrukwekkende culturele ervaring? Hoe heeft deze hun blik op de maatschappij beïnvloed? Wat nemen zij daarvan mee in de politiek. Deze interviews zijn een initiatief van Kunsten ’92, LKCA en Jeugdcultuurfonds.

DATUM | LOCATIE | AANMELDEN 
Woensdag 1 februari 2017
Let op, gewijzigde tijden:

19.15 – 21.45 uur (inloop v.a. 19.15 uur, start debat 19.45 uur)
De Doelen, Willem Burgerzaal
Schouwburgplein 50, 3012 CL Rotterdam
U kunt zich hier AANMELDEN voor het verkiezingsdebat.

 
Toegang tot het debat is gratis. Aanmelden is echter vereist en niet vrijblijvend: bij reservering van een plaats rekenen we op uw komst. Bent u toch verhinderd dat verzoeken we u vriendelijk dit van tevoren door te geven via info@kunsten92.nl