24 maart 2014

Nucleaire top vol kunst en cultuur

De Nuclear Security Summit 2014, gisteren en vandaag in Den Haag, is overgoten met kunst en cultuur. Nederland heeft er bij de voorbereiding van de top blijkbaar zeer bewust voor gekozen om kunst, cultuur en erfgoed maximaal in te zetten bij deze unieke kans om Nederland te promoten.

Zo startte het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama spectaculair met de landing van de Marine One helikopter op het Museumplein voor een bezoek van de president aan het Rijksmuseum. Daarna vertrok hij naar de Den Haag om de nucleaire top en de G7 bij te wonen. In de internationale pers was het bezoek van Obama aan onder meer de Nachtwacht voorpaginanieuws.

In het World Forum hangen tijdens de top meer dan honderd kunstwerken van Nederlandse kunstenaars, onder de titel A modern twist to Dutch classics. Het Haags Gemeentemuseum leent dertig etsen uit van de beroemde graficus M.C. Escher en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed stuurt 38 schilderijen naar Den Haag: werk van oude meesters, uit de verfijnde Haagse school en van de woeste Cobrakunstenaars. Ook zullen er zestig eigentijdse foto’s uit de collectie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te zien zijn.

Het design van alle uitingen van NSS2014 is verzorgd door LAVA Graphic Design. De inrichting en decoratie van het World Forum, inclusief de informele plenaire zaal in Delfts Blauw, is uitgevoerd door Fraai Projecten en Wolterinck Event Decoration, die meubels en ontwerpen van Nederlandse ontwerpers als Marcel Wanders en Lensvelt hebben gebruikt.

Tijdens de spectaculaire openingsceremonie stonden violiste Svenja Staats (winnaar Prinses Christina Concours 2011), sopraan Bernadeta Astari (winnaar Dutch Classical Talent Prize 2012), dansers van Conny Janssen Danst op het podium en zijn in de door IDTV gemaakte openingsfilm o.a. Hardwell, het Koninklijke Concertgebouworkest en het Rijksmuseum te zien.

Dinsdagmiddag bezocht Barack Obama het Gemeentemuseum in Den Haag om onder andere de ‘Victory Boogie Woogie’ van Mondriaan te bekijken.