11 juni 2010

Oerol opent met Manifest van Terschelling

Het Oerol festival opende op vrijdag 11 juni de 29e editie met een maatschappelijk statement in dichtvorm: Het Manifest van Terschelling werd tijdens de opening door Ramsey Nasr aangeboden aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet.

Nadat Colin Benders met muzikanten van verschillende bands het publiek eerst tot meezingen en vervolgens tot stilte maande, droeg Nasr zijn gedicht voor en overhandigde hij dit ‘Manifest van Terschelling’ aan Verbeet. Deze vond het ‘een buitengewone eer om op dit internationale muziek- en kunstenfestival dit bijzondere beroep op de politiek te mogen ontvangen.’

De opening startte met Colin Benders (Kyteman) die, ondersteund door zowel zijn eigen band als muzikanten van de Staat, Convoi Exceptional en Saelors, op festivalterrein de Westerkeyn het publiek kippenvel op de armen speelde.

Nadat hij het publiek tot stilte had gemaand werd Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr door leden van de Motorclub Terschelling het festivalterrein op gereden om het manifest in dichtvorm voor te dragen en op deze manier de waarde van de kunsten voor het voetlicht te brengen. Het manifest wordt ondersteund door zo’n 300 prominenten in zowel de culturele sector als het bedrijfsleven en de wetenschap.

Gerdi Verbeet kreeg het manifest van Nasr overhandigd en beloofde dit bijzondere document door te spelen aan de informateur en alle fractievoorzitters.

Voor de initiatiefnemers Joop Mulder en Han Bakker was het huidige politieke klimaat de aanleiding om samen met Kunsten ’92 een luid en collectief geluid te laten horen. Een geluid over de waarde van de kunsten.

Creatief directeur Joop Mulder verduidelijkt de achtergrond: ‘Het Manifest van Terschelling is geen klaagzang over de investering van de overheid in Kunst en Cultuur, noch over de schijnbare desinteresse van de politiek. Nee, het is een manifest dat de betekenis van de kunsten voor ons bestaan scherp onder de aandacht brengt. We hebben Ramsey Nasr gevraagd dit gedachtegoed te gieten in een vorm die aansluit bij de inhoud, wat hij op bijzondere wijze heeft gedaan.’

Vanaf vrijdag 11 juni is de website www.manifestvanterschelling.nl online, waarop iedereen het manifest kan onderschrijven.

—————-Einde persbericht———————
Manifest van Terschelling – Uit nutteloze noodzaak