18 januari 2022

Kijk terug: Taskforce Live Update #OpenCultuur

TERUGKIJKEN > KLIK HIER

Woensdag 19 januari 2022, 16.00 – 17.00 uur

Update door de Taskforce culturele en creatieve sector

Na twee jaar Coronabeleid vanuit de Rijksoverheid moeten we concluderen dat de culturele en creatieve sector, samen met de horeca, de festivals en het nachtleven, continu het kind van de rekening is. 

Door de aaneenschakeling van de verschillende lockdowns is de sector zwaar geraakt, en verdwijnt de ziel vanuit veel van onze gemeenten. Behalve de organisaties en gezelschappen, worden vooral ook de individuele makers, acteurs, technici en andere zelfstandigen getroffen. Daarnaast is het langdurige gebrek aan perspectief en korte termijn communicatie voor de culturele sector onwerkbaar.

Nu onderwijsinstellingen, winkels en sportscholen weer volledig open zijn wringt het dat het gelijkheidsbeginsel niet wordt toegepast en dat consequent beleid voor de culturele en creatieve sector lijkt te ontbreken.

Acties op woensdag 19 januari 2022 #OpenCultuur
Na de vorige week aangekondigde versoepelingen, waarbij onze sector grotendeels opnieuw achter het net viste, is veel ophef ontstaan. Morgen worden diverse acties georganiseerd, zoals KAPSALON THEATER en DE MUSEUM GYM. Achter de schermen heeft ook de Taskforce op verschillende manieren de druk hoog opgevoerd. Bovendien presenteert de Taskforce op 19 januari een Openings- en herstelplan. Ook de pers besteedt op woensdag aandacht aan de acties en het Openingsplan.

Live update vanuit Pakhuis de Zwijger
Vanuit Pakhuis de Zwijger belichten we de acties, de noden in de culturele en creatieve sector en het Openings- en herstelplan. Natasja van den Berg leidt het gesprek met de wethouder van Amsterdam Touria Meliani en met enkele leden van de Taskforce: Jan Zoet (voorzitter Kunsten ‘92 en voorzitter Taskforce culturele en creatieve sector), Peter van den Bunder (belangenbehartiger Kunstenbond) en Vera Carasso (directeur Museumvereniging). Vanuit de audiovisuele sector schuift aan Ron Sterk (directeur Vue Cinemas en vice voorzitter NVBF). We maken live verbindingen met de Kleine Komedie en met andere actielocaties.