27 maart 2024

Oproep Kunsten ’92 aan de Tweede Kamer

Beste Tweede Kamerleden,

Het intimideren van artiesten, kunstenaars, publiek en medewerkers op grond van hun Joodse achtergrond is onacceptabel. Net als het intimideren en discrimineren van andere groepen. Alle groepen.

Dag in dag uit zijn er voorstellingen en tentoonstellingen over actuele vragen in de samenleving. De culturele sector geeft een podium aan uiteenlopende stemmen. Als de samenleving flink met elkaar in discussie is, dan zijn onze huizen plaatsen van het vrije woord, artistieke expressie en dialoog.

Die vrijplaatsen moeten veilig zijn. En dat vraagt soms het uiterste van culturele organisaties en de mensen die daar werken. Want elke week zijn er indringende voorstellingen, hartstochtelijke muziek, knetterende debatten. Zo nu en dan ook demonstraties en statements. Waar mensen samenkomen en uitgaan, daar gebeurt van alles. Meestal mooi, ontroerend, inspirerend, confronterend. Soms ook lelijk en onacceptabel. Bij discriminatie, intimidatie en geweld trekken wij de grens, dat hebben we altijd gedaan en dat blijven we doen.

Beste Tweede Kamerleden, laten we schouder aan schouder staan om elke vorm van intimidatie en geweld te voorkomen, zodat de cultuursector de veilige plek kan blijven die de samenleving zo hard nodig heeft.

Anne Breure en Jeroen Bartelse
Voorzitters Kunsten ‘92