8 juli 2024

Paradisodebat 2024 | Onze Gemene Deler

Met het aantreden van het kabinet Schoof verschuiven de politieke panelen. Wat betekent dit voor de culturele en creatieve sector? Hoe stellen we ons gezamenlijk als burgers, makers, sector en medeoverheden op? Wat is onze gemene deler?

Met een hoofdlijnenakkoord van een kabinet dat zich niet expliciet lijkt in te zetten voor cultuur zijn het tijden van schaarse middelen. Tel daar de recente adviezen van de Raad voor Cultuur en de rijksfondsen nog bij op.

Waar schaarste is, dreigt verdeeldheid voor zowel de culturele en creatieve sector als de maatschappij in de breedte. Dit vraagt om weerbaarheid en solidariteit. Hoe bevorderen we in tijden van toenemende polarisatie het gemeenschapsdenken? Bieden coöperaties, commons en plekberaden mogelijke oplossingen? Hoe werken we samen met alle overheden om te voorkomen dat er gaten vallen in het culturele ecosysteem?

Op zondagochtend 1 september gaan onder leiding van Nadia Moussaid mensen van binnen en buiten het culturele veld in gesprek met politici van rijk, provincies en gemeenten over de toekomst van kunst en cultuur en de actuele politieke situatie. Beeldend kunstenaar Jonas Staal opent het programma. Met zijn werk gaat hij in op de relatie tussen kunst en democratie. De andere deelnemers worden in de komende weken bekendgemaakt. Houd onze nieuwsbrief in de gaten!

Kunsten ’92 organiseert het Paradisodebat in samenwerking met de Akademie van Kunsten, ACI (directieoverleg Amsterdamse culturele instellingen) en Paradiso.

Zondag 1 september 2024 van 11.00 tot 13.00 uur
Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Het Paradisodebat zal live plaatsvinden met een mogelijkheid om het online te volgen.

MELD JE ALVAST AAN om je van een plek te verzekeren!