29 juni 2016

Persbericht: Investeer om in top 5 innovatieve economieën te blijven

In de agenda Cultuur werkt voor Nederland roept Kunsten ’92 namens de culturele sector een volgend kabinet op om flink te investeren in kunst en cultuur, zodat Nederland zijn plek in de wereldtop behoudt.

Niet alleen toonde vorige week donderdag de nieuwe NRC Cultuur Top 100 wederom de enorme internationale impact van onze kunstenaars en culturele instellingen aan. Ook werd afgelopen zaterdag de Global Innovation Index 2015 gepubliceerd, waarin Nederland op nummer 4 staat van de meest innovatieve landen ter wereld, onder andere dankzij onze scores op het gebied van creatief talent.

Deze positie is het versterken waard. Gezamenlijk investeren in kunst en cultuur betekent: investeren in duurzaamheid, in samenhang, in toekomstige generaties en in de creatieve en kenniseconomie die we willen zijn. De cultuursector is gemotiveerd, vitaal en ondernemend. Daarom behoren we nog steeds tot die wereldtop.

In aanloop naar de verkiezingen heeft Kunsten ’92 een tweedelige publicatie aan onder meer de programmacommissies van de politieke partijen gestuurd: met Cultuur werkt voor Nederland. Cultuuragenda voor morgen en overmorgen levert Kunsten ’92 vijf agendapunten aan voor toekomstig cultuurbeleid, bij de komende landelijke verkiezingen en daarna. Deze agenda bevindt zich in het hart van de grotere publicatie Investeren in Cultuur = Investeren in de Toekomst. Hierin illustreren de bijdrage van Robbert Dijkgraaf en interviews met kunstenaars uit de NRC Top 100 waarom investeren in cultuur loont.

Cultuuragenda & Investeren in Cultuur