6 juni 2023

Programma Erfgoedsymposium & Uitreiking BNG Bank Erfgoedprijs 2023

Op donderdag 8 juni vindt van 10.00 tot 17.00 uur (9.30 uur inloop) het Erfgoedsymposium en de uitreiking van de BNG Bank Erfgoedprijs 2023 plaats. Kom naar de DOMUSDELA in Eindhoven, de gemeente die de BNG Bank Erfgoedprijs in 2022 won.

Bekijk hier het programma:

9.30 Inloop

10.00 tot 12.30 – Aftrap en excursies
Na de aftrap door wethouder Maes van Lanschot (Eindhoven, o.a. erfgoed) staat de ochtend traditiegetrouw in het teken van verhalen en excursies. Breng een bezoek aan onder andere de Kazerne, de Catharinakerk en het NRE-terrein! Hoe geeft het erfgoed van ‘de meest innovatieve stad van Europa‘ vorm aan de toekomst van de stad?  

12.30 tot 13.15 – Lunch

13.15 tot 14.15 – Uitreiking BNG Bank Erfgoedprijs 2023
Het thema van de BNG Bank Erfgoedprijs 2023 is Groen erfgoed. Na een keynote door Joks Janssen (Professor of Practice ‘Brede welvaart in de regio’ aan de Tilburg University) over dit onderwerp maakt juryvoorzitter Ina Adema (Commissaris van de Koning in Noord-Brabant) de winnaar bekend van de BNG Bank Erfgoedprijs 2023. Wie wint de prijs: Arnhem, Nieuwegein, Roosendaal of Weert? En wie van hen wint de Publieksprijs, waar iedereen vanaf begin mei op kan stemmen?

14.30 tot 16.00 – Symposium
In een afsluitend symposium, in samenwerking met Cultuur Eindhoven, laten we o.l.v. jurylid Christian Pfeiffer het licht van KUNSTEN2030 op erfgoed schijnen. Waar staat de erfgoedwereld over 30 jaar? Wat is ons verhaal, hoe gaan we om met de uitdagingen van de volgende generaties en welke rol speelt de creatieve sector hierbij? Met o.a. ontwerpers Gudule Martens en Florian de Visser; en in het panel Ward Rennen (Eindhoven Museum), Karel Loeff (Bond Heemschut), Dorine van Hoogstraten (Mooi Noord-Holland) en jurylid Marielle Hendriks (Erfgoedhuis Zuid-Holland).

16.00 tot 17.00 – Borrel 

Locatie
DOMUSDELA
Kanaalstraat 4
5611 CT Eindhoven

BNG Bank Erfgoedprijs 2023

Met deze prijs ter waarde van € 25.000 wil het Erfgoedplatform van Kunsten ‘92 goede voorbeelden delen van de gemeentelijke erfgoedpraktijk. Zo kunnen we andere gemeenten inspireren en bijdragen aan goede erfgoedzorg. BNG Cultuurfonds is hoofdsponsor.

Het thema voor 2023 is Groen erfgoed*. De vier genomineerde gemeenten zijn ArnhemNieuwegeinRoosendaal en Weert. De winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2023 en ook de winnaar van de Publieksprijs wordt bekendgemaakt tijdens de feestelijke uitreiking na afloop van de excursies.

*De centrale vraag van het thema is: hoe wordt groen erfgoed – getuige de steeds veranderende relatie tussen mens en natuur – binnen gemeenten gewaarborgd en bewaard, en hoe geeft het vorm aan de toekomst van onze gemeenten? Bij groen erfgoed denken we onder andere aan historische groen-aanleggen zoals tuinen, parken, woonwijken, verdedigingswerken, begraafplaatsen, buitenplaatsen en landgoederen. Ook cultuurlandschappen met door de mens beïnvloed groen zoals (hakhout-)bossen, houtwallen vallen onder de noemer Groen erfgoed.