13 januari 2022

PERSBERICHT | Taskforce culturele en creatieve sector: open de culturele sector!

De Taskforce culturele en creatieve sector roept het kabinet op om consequent beleid te voeren met betrekking tot de verschillende sectoren en gaat ervan uit dat:

– nu commerciële doorstroomlocaties (zoals de Bijenkorf) heropenen, ook culturele doorstroomlocaties als musea, monumenten en presentatieinstellingen de deuren kunnen openen.

– nu binnensporten weer kan, ook actieve kunst- en cultuurbeoefening weer mogelijk is. Deze zorgen net als sport voor een goede mentale gezondheid en weerbaarheid en dragen zo bij aan het welzijn en welbevinden van mensen.

– nu het onderwijs al open is en cultuureducatie op scholen als onderwijsactiviteit alweer mogelijk is sinds maandag 10 januari, ook cultuureducatie die plaatsvindt op locatie, zoals bij centra voor de kunsten, muziekscholen en volksuniversiteiten, weer open kan.

De Taskforce culturele en creatieve sector heeft het kabinet ook reeds gisteravond in een persbericht opgeroepen tot een aanpak waarbij de basis beleidsreflex niet meer ‘sluiten’ hoeft te zijn, maar ‘veilig openblijven’. Voorspelbare en inzichtelijke coronamaatregelen zijn noodzakelijk, waarbij duidelijk is bij welke risicostadia welke maatregelen in werking treden. Ook is een directe koppeling noodzakelijk van coronamaatregelen aan financiële steun aan alle schakels in de culturele keten: organisaties én makers/zzp’ers.

Iedereen hunkert naar ontsnapping aan deze pandemie: culturele organisaties, medewerkers en vrijwilligers zijn er klaar voor om hun publiek weer te ontvangen!