5 november 2015

Vijf genomineerde gemeenten BNG Bank Erfgoedprijs 2016 bekend

In maart 2016 wordt voor de zesde maal de BNG Bank Erfgoedprijs uitgereikt aan de ‘beste erfgoedgemeente’ van Nederland. De gemeenten Arnhem, Beesel, Haarlemmermeer, Heerlen en Tiel zijn door de jury geselecteerd als kanshebbers. De BNG Bank Erfgoedprijs bestaat uit een bedrag van € 25.000 en stimuleert gemeenten materieel en immaterieel erfgoed breed op te nemen in beleid en praktijk.

Veel aanmeldingen
Na vijf edities en een nieuwe aanmeldprocedure wist men gelukkig opnieuw het aanmeldformulier voor de BNG Bank Erfgoedprijs te vinden. De jury moest een keuze maken uit 19 gemeenten: twaalf gemeenten meldden zichzelf aan en zeven door derden voorgedragen gemeenten zetten hun aanmelding door.

Vijf kanshebbers 
Eind oktober kwam de jury bijeen om uit deze aanmeldingen vijf gemeenten te nomineren voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2016. De jury selecteerde Arnhem, Beesel, Haarlemmermeer, Heerlen en Tiel; hun aanmeldingen maakten de jury enthousiast door de inspirerende of veelbelovende wijze waarop zij erfgoed een plek geven in plannen en praktijk en hoe zij burgers daarbij betrekken.

Aanwijzing winnaar
In de komende maanden zullen juryleden onaangekondigd een bezoek brengen aan de vijf genomineerde gemeenten. Daarnaast worden de gemeenten in januari 2016 uitgenodigd hun erfgoedbeleid en -praktijk toe te lichten aan de jury door middel van een korte pitch. Met de aanmelding, het gemeentebezoek en de pitch in het achterhoofd, zal de jury zich vervolgens beraden over de vraag wie de winnaar is van de BNG Bank Erfgoedprijs 2016. De uitslag is geheim tot de feestelijke uitreiking in maart 2016 in Bergen op Zoom (de winnende gemeente van de vorige editie). De datum van de uitreiking wordt binnenkort bekend gemaakt.

De jury dankt alle gemeenten en voordragende organisaties voor de aanmeldingen en is zeer verheugd over de prominente plaats van erfgoed op de gemeentelijke agenda’s.

LOGO BNGBANK ERFGOEDPRIJS

Over de prijs

De BNG Bank Erfgoedprijs is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 en stimuleert gemeenten om actief in te zetten op cultureel erfgoed, ook ter versterking van beleidsterreinen als toerisme, cultuur, onderwijs, sociale zaken, ruimtelijke ontwikkeling en economie. Alle gemeenten in Nederland kunnen meedingen naar deze prijs, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. Eerdere winnaars zijn de gemeenten Dordrecht (2010), Westerveld (2011), Schiedam (2012), Kampen (2013) en Bergen op Zoom (2014).

De jury van de BNG Bank Erfgoedprijs 2016 bestaat uit:
• James van Lidth de Jeude (juryvoorzitter; voorzitter BNG Cultuurfonds en voormalig burgemeester Deventer)
• Janneke Bierman (architect en directeur BiermanHenket architecten)
• Karel Loeff (directeur Erfgoedvereniging Heemschut)
• Cees van ‘t Veen (algemeen directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
• Paul Spies (directeur Amsterdam Museum)
• Patrick Timmermans (directeur Erfgoed Brabant)