19 juni 2021

Bijna alles kan, op anderhalve meter

Zelfs enkele dagen eerder dan in het Openingsplan de bedoeling was, versoepelt het kabinet per 26 juni de coronamaatregelen verder. De deuren van de cultuursector kunnen eindelijk wijder open. Ook winkels en horeca en mogen weer open onder reguliere openingstijden en de mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Wel blijft op alle plekken de anderhalvemetermaatregel gelden (tenzij men met testen werkt). “Een flinke sprong naar het oude normaal” kopt het AD.

Voor culturele locaties vervallen bijna alle beperkingen, op enkele voorwaarden na:

CULTURELE LOCATIES MET EEN VASTE ZITPLAATS EN GEEN DOORSTROOM

Zonder coronatoegangsbewijs
Dan kan 100% van de capaciteit op anderhalve meter afstand worden gebruikt. Er wordt geen verschil gemaakt tussen podium en de rest van de ruimte. Dit geldt voor alle locaties binnen en buiten. Registratie en gezondheidscheck blijven verplicht.

Met coronatoegangsbewijs
Men mag 100% van de reguliere capaciteit gebruiken. Bezoekers hoeven dan geen 1,5 meter afstand te houden en een vaste zitplek is niet verplicht. Als coronatoegangsbewijs kan worden gebruikt: testen voor toegang, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs, aan te tonen via de CoronaCheck-app (lees meer).

DOORSTROOMLOCATIES BINNEN EN BUITEN

Zonder coronatoegangsbewijs
In musea, monumenten en presentatieinstellingen mag 1 bezoeker per 5 vierkante meter op anderhalve meter aanwezig zijn. Tijdssloten en reserveren zijn hier niet meer verplicht.

Met coronatoegangsbewijs
Dan kan 100% van de reguliere capaciteit gebruikt worden. Bezoekers hoeven geen anderhalve meter afstand te houden.

HORECA

De beperking op openingstijden voor de horeca vervalt, evenals de beperking op het schenken van alcohol. Dit geldt uiteraard ook voor de horeca in culturele locaties.

VOLGENDE STAP

Medio augustus wordt bekeken op welke manier en wanneer de laatste stap van het openingsplan gezet kan worden. Zoals het loslaten van de anderhalve meter en de andere basisregels.

Lees HIER de versoepelingen per 26 juni 2021

Ondanks de hoopvolle berichten over de aanstaande versoepelingen, is de situatie van de cultuursector nog verre van rooskleurig. Door het vasthouden aan de anderhalvemetermaatregel kan de capaciteit van zalen slechts voor een kwart worden benut. Ook vanaf 26 juni geldt dat rendabel programmeren nog niet mogelijk is. Noodsteun op korte en middellange termijn blijft broodnodig, omdat ook het derde kwartaal nog veel beperkingen kent. De gevolgen van de langdurige sluitingen en beperkingen zullen nog in dit gehele jaar voelbaar zijn.

In de brief van 10 juni 2021 aan de Tweede Kamer geeft de taskforce aan dat het tijd en extra investeringen zal kosten voor de culturele en creatieve sector om het inkomstenniveau van voor de crisis te kunnen bereiken. En dat de weg naar een veerkrachtige, gezonde sector, waar het publiek ten volle van kan genieten, moet lopen via noodsteun en via herstel en transitie.

Brief taskforce over steun, herstel en transitie