28 juni 2024

Brandbrief BTW aan de Kamer

In aanloop naar het debat over de regeringsverklaring van het kabinet Schoof op 3 juli 2024, heeft het brede bondgenootschap van honderden organisaties uit de cultuur-, sport-, media-, boeken-, evenementen- en horecasector een brandbrief aan de Tweede Kamer gestuurd, om deze dringende kwestie onder hun aandacht te brengen.

De zorgen van de bondgenoten betreffen de voorgenomen btw-verhoging van 9% naar 21% voor de culturele goederen en diensten en logies: “stelt u zich een Nederland voor zonder betaalbare cultuur, sport, nieuws, boeken, logies of evenementen. Dit scenario dreigt werkelijkheid te worden zonder uw interventie en steun in de Tweede Kamer.”

In de brief wordt een dringend beroep op de Kamerleden gedaan om deze kwestie nadrukkelijk aan te kaarten tijdens het debat over de regeringsverklaring en het nieuwe kabinet te vragen deze maatregel te heroverwegen en terug te draaien. In de brandbrief worden de argumenten gedetailleerd uiteengezet.

Kernpunten brandbrief:

  • Breed gedragen ernstige zorgen over btw-verhoging naar 21% in alle genoemde sectoren; cultuur-, sport-, nieuws-, boeken-, evenementen- en horecasector;
  • Potentiële maatschappelijke en economische gevolgen voor alle sectoren en samenleving zijn in de brief nader toegelicht;
  • Verzoek aan nieuw kabinet om heroverweging en bij voorkeur terugdraaien van de maatregel.

LEES HIER DE VOLLEDIGE BRANDBRIEF