22 december 2021

Een terug- en vooruitblik

Het lijkt erop dat we met zijn allen nog even moeten volhouden. Wat een tijdelijke crisis leek, lijkt ons pad nu toch veel langer te dwarsbomen dan we voor mogelijk hadden gehouden. Nog even volhouden is makkelijker gezegd dan gedaan als je voor de zoveelste keer programma’s moet annuleren en je agenda leeg ziet lopen. Vele zzp’ers, kunstenaars en artiesten, en ook organisaties die heel erg afhankelijk zijn van publieksinkomsten, staat het water aan de lippen. We doen er als Kunsten ’92 en met de organisaties in de Taskforce culturele en creatieve sector alles aan om bij de politiek concrete oplossingen aan te dragen en voldoende steun te bepleiten. Bijvoorbeeld een vangnetregeling voor zzp’ers.

Noodsteun is opnieuw nodig en tegelijkertijd moet een herstel- en transitieplan worden ingericht dat ook echt helpt om een bloeiend cultureel leven overeind te houden en een breed publiek te bedienen. En om een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappelijke opgaven die er liggen. Daarbij zijn ook gemeenten en provincies van cruciaal belang, voor zovele lokale podia, musea educatieve en andere voorzieningen. We zien mogelijkheden in het nieuwe coalitieakkoord en zullen ons ervoor blijven inzetten dat de gemaakte beloften ook in de praktijk worden uitgevoerd.

Net als zovelen van u laten we ons niet ontmoedigen en gaan we door, langs oude en nieuwe wegen. We voelen ons daarbij zeer gesteund door onze leden, vrienden en vele samenwerkingspartners.

Velen hebben we dit jaar opnieuw helaas nauwelijks live kunnen treffen. Daarom bieden we, als blijk van waardering voor de steun en samenwerking, deze bijzondere kerstkaart aan. Onze leden en vrienden ontvangen hem deze week op de mat, voor alle anderen is hij hier digitaal beschikbaar. Om in te lijsten of als dagelijkse reminder op je bureau voor waar we het allemaal voor doen. Het beeld op de voorkant is gecreëerd door design duo Curly and Straight, gebaseerd op de uitspraak van Ann Demeester bij Buitenhof in mei 2021. Aan de binnenkant staat het gedicht Een stevig weefstel door Gershwin Bonevacia, stadsdichter van Amsterdam, dat hij voordroeg tijdens het Paradisodebat in augustus j.l.

We hopen dat hun wijze woorden u allen veel hoop en inspiratie bieden, en wensen eenieder mooie dagen met vooral veel rust om met frisse moed het nieuwe jaar in te gaan.

Warme groet,
Marianne Versteegh, en het bureau van Kunsten ‘92

Ontwerp: Curly and Straight, in opdracht van Het Frans Hals Museum