23 april 2024

Erfgoedsymposium & Uitreiking BNG Bank Erfgoedprijs 2024

Op donderdag 6 juni 2024 (10.00 tot 17.00 uur) organiseren Kunsten ’92 en de gemeente Weert het Erfgoedsymposium en de Uitreiking van de BNG Bank Erfgoedprijs 2024. Dit evenement zal plaatsvinden in de Paterskerk en rond de ‘groene parels’ van Weert, zoals Kloostertuin Birgitinessen en Kasteelpark Nijenborgh.

Erfgoedsymposium ‘De groene parels van Weert’
In 2023 won de gemeente Weert de BNG Bank Erfgoedprijs, met het thema ‘groen erfgoed’. Hiermee wordt de integrale aanpak en een duidelijke visie op de toekomst – Weert als groene thuishaven – beloond en dienen deze als voorbeeld voor andere gemeenten.

De gemeente Weert heeft een uitgebreid programma voorzien met diverse sprekers, die zullen ingaan op het ‘Wiërter erfgoed’ en hoe dit erfgoed gecombineerd wordt met het groen in de gemeente. Deskundigen zullen de bezoekers vervolgens meenemen door het historische centrum van Weert, waar diverse voorbeelden van groen erfgoed te vinden zijn.

Deelnemers aan het symposium kunnen traditiegetrouw rekenen op interessante lezingen, excursies en de spannende uitreiking van de erfgoedprijs. Het volledige programma volgt binnenkort.

Uitreiking BNG Bank Erfgoedprijs 2024
In de middag vindt de prijsuitreiking plaats. Met de prijs ter waarde van € 25.000 wil het Erfgoedplatform van Kunsten ‘92 voorbeelden delen van gemeenten die goed met hun erfgoed omgaan en die hun inwoners daar actief bij betrekken. Dit ook ter inspiratie van andere gemeenten. BNG Cultuurfonds is hoofdsponsor.

Het thema voor 2024 is Post 65-erfgoed. De drie genomineerde gemeenten zijn Apeldoorn, Nieuwegein en Nijmegen. De winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2024 en de winnaar van de Publieksprijs worden bekendgemaakt tijdens de feestelijke uitreiking na afloop van het symposium. Ter verdieping van het onderwerp Post 65 zal architectuurhistoricus Aimée Albers ingaan op de rol van burgerinitiatieven bij stadsvernieuwing in de jaren ’70 en ‘80.

Locatie
Paterskerk
Biest 43
6001 AP Weert

Meld je aan via onderstaande button om deze bijzondere dag in Weert bij te wonen.