14 januari 2014

Manifest ‘Voor Europa door Cultuur’

Oproep aan kandidaten voor de Europese verkiezingen 2014:
Kunst en cultuur horen thuis in het hart van het Europese beleid
Zet het hoog op de Europese agenda

Op 16 januari 2014 presenteert Jet de Ranitz op Eurosonic Noorderslag in Groningen het manifest Voor Europa Door Cultuur, gevolgd door een gesprek met Robbert Baruch (Buma Stemra) onder leiding van Marjolein Cremer (European Cultural Foundation).

Europa kan niet zonder cultuur
Een goed functionerende en innovatieve cultuursector kan niet bestaan zonder vooruitstrevend Europees beleid. Bij grote vraagstukken die in Europa spelen, zoals werkeloosheid en een daadwerkelijk representatieve democratie, moeten kunst en cultuur een belangrijkere rol gaan spelen. Daarom willen de initiatiefnemers van Voor Europa Door Cultuur drie thema’s in het politieke debat halen die voor de toekomst van Nederland en Europa van groot belang zijn: Talentontwikkeling, Creatieve industrie en Ondernemerschap en Een open democratie.

Kunstenaars onmisbare drijvende kracht, ook voor politiek
Jet de Ranitz illustreert de rol van kunst in Europese beleidsvorming met een concreet voorbeeld: “De succesvolle keuze van Eurocommissaris Neelie Kroes om kunstenaars bij het formuleren van de Europese Digitale Agenda te betrekken verdient navolging. Kunstenaars zijn vaak de drijvende kracht in creatieve en maatschappelijke innovatie en daarmee het versterken van de gemeenschap, of dat nu lokaal, landelijk of Europees is.”

Voor Europa Door Cultuur is een initiatief van European Cultural Foundation (ECF) in samenwerking met Kunsten ’92, Federatie Cultuur, Federatie Dutch Creative Industries, Buma Stemra, Buma Cultuur en European Alternatives.
Na de publieke presentatie tijdens Eurosonic Noorderslag zullen de organisaties en hun achterban dit Manifest onder de aandacht brengen van politici en media en hierover het publieke debat aan gaan.

LEES HIER HET MANIFEST Voor Europa Door Cultuur

logos manifest europa GROTER