14 oktober 2020

Oproep Europaplatform aan kabinet: reserveer tenminste 2% van het Europees herstelfonds voor de culturele en creatieve sector

Op woensdag 14 oktober stuurde het Europaplatform een brief naar de ministers betrokken bij het opstellen van de Nederlandse plannen voor het Europese herstelfonds (Recovery and Resilience Fund). Op 15 oktober worden de EU lidstaten geacht de eerste plannen voor het EU-herstelfonds in te dienen.

De COVID-19 pandemie veroorzaakt naast grote opgaves in eigen land ook ongekende uitdagingen met in Europa tot 70% verlies van inkomsten voor de culturele en creatieve sector, inclusief cultureel erfgoed.

Daarom verzoekt het Europaplatform het kabinet tenminste 2% van het Europees herstelfonds (Recovery and Resilience Fund) te reserveren voor de culturele en creatieve sector.

Frankrijk heeft al aangekondigd dat in hun plan 2% voor de culturele en creatieve sector is bestemd. Veel andere landen volgen, waaronder ook Duitsland die cultuur opneemt in hun herstelplannen en de nadruk legt op het belang van cultuur voor Europese integratieprocessen.

Dit zijn positieve signalen. Het Europaplatform ziet ook in de reeds bekendgemaakte nationale steunpakketten voor de Nederlandse culturele en creatieve sector – in totaal 1 miljard – een zeer positief signaal, en spreekt haar hoop uit dat deze lijn wordt doorgetrokken.

Reisbeperkingen belemmeren de Europese culturele samenwerking en hebben ernstige gevolgen voor onder andere internationale mobiliteit en tournees op lange termijn. Europese samenwerking komt onder druk te staan omdat, ook Nederlandse, partners zich terugtrekken uit Europese culturele samenwerkingsprojecten. Als festivals en grootschalige manifestaties pas plaats mogen vinden wanneer er een vaccin is, zullen ook in 2021 de publieksinkomsten achter- of uitblijven. Dit betekent dat Europese tours van artiesten, festivalorganisaties en poppodia niet alleen in 2020 op de tocht staan, maar ook in 2021. De vraag is hoeveel van hen deze crisis dan zullen overleven.

Dit kan niet alleen worden opgevangen met de nationale steunpakketten. 2% van het EU- herstelfonds voor de culturele en creatieve sector is een noodzakelijke aanvulling.

Het Europaplatform houdt de vorderingen van de plannen bij, om wanneer er meer informatie beschikbaar is te kunnen adviseren hoe de gelden verder verdeeld zouden kunnen worden.

Lees hieronder de volledige brief.

Statement Europaplatform Recovery Fund procent 14 oct 2020

 

Illustratie: Domino, Tomaso Marcolla