20 december 2013

Overzicht excursies

12.30 tot 14.30 uur: Excursies
Als u deelneemt aan een excursie dan bent u om 14.30 uur terug voor de tweede debatronde.
U kunt kiezen uit de volgende rondleidingen:

Excursie 1: de Hofbogen

Station Hofplein is een monument dat deel uitmaakt van het oude spoorwegviaduct van de Hofpleinlijn: De Hofbogen. Woningbouwcorporaties Vestia en Havensteder kochten het in 2006 om het in oude glorie te herstellen en ruimte te bieden aan creatieve ondernemers. In 2011 realiseerde het projectbureau Hofbogen in 7 gerenoveerde boogruimtes van het station de ‘Mini Mall’, een compacte shopping mall voor creatieve ondernemers. Nu volgt renovatie van de overige 10 bogen. Daarnaast wordt het gehele dak van station Hofplein getransformeerd tot openbaar park. Het trekt als gewilde evenementenlocatie nu al veel bezoekers met bijvoorbeeld theater, filmvoorstellingen, dans en food-events. In 2014 landt bovendien de luchtsingel, een houten voetgangersbrug vanuit het centrum, aan op het dak van het station. Tijdens de excursie worden genoemde onderdelen bezocht.

Excursie 2: Test Site Rotterdam

De huidige economische crisis heeft verstrekkende gevolgen voor de bouwproductie in Nederland. In Rotterdam is de ontwikkeling van de Central District (RCD) totaal tot stilstand gekomen. Wat ooit het bruisende hart van de stad was, is nu een vervallen kantoorgebied dat te kampen heeft met leegstand en onherbergzame openbare ruimte. Het is een blinde vlek in het hart van de stad. Sinds 2006 probeert ZUS (Zone Urbaine Sensible) het debat over de huidige stand van de stadsontwikkeling in Rotterdam aan te zwengelen door middel van een serie ongevraagde adviezen. Deze instelling heeft geleid tot een overkoepelende strategie voor de herontwikkeling van het gebied: de Test Site Rotterdam. In het Central District heeft ZUS eenentwintig (kleine) interventies in het gebied ontworpen, die alle verbonden zijn via één doorlopende route: de Luchtsingel. De Luchtsingel is een tijdelijke houten brug die het gebied weer aan de voetgangers teruggeeft, die de schaarse culturele ontwikkelingen in het gebied met elkaar verbindt en die het gebied weer in directe verbinding met het stadscentrum en Rotterdam-Noord zal stellen. Elma van Boxel, mede-oprichter van ZUS, zal een introductie geven op de Test Site Rotterdam en een tour geven langs een aantal interventies: Schieblock, DakAkker en Luchtsingel.

Excursie 3: Witte de Withstraat

Wie de Witte de Withstraat in loopt, stapt het ‘nu’ van kunst en cultuur binnen. Elk podium aan deze straat programmeert 100% hedendaags, of dat nu muziek, toneel, dans of beeldende kunst is. Het kunst- en cultuurlint is een belangrijk stedelijk brandpunt met zijn rijke schakering van hedendaagse kunstinstellingen, hotte winkels en hippe horeca. De cultuurburen aan de straat hebben zich verenigd in Stichting Kunstblock: Showroom MAMA, TENT, V2_, Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, Witte de With Center for Contemporary Art en WORM. Kunstblock werkt samen in de programmering, organiseert maandelijks een culturele talkshow en werkt aan grotere kunstprojecten die op straat te zien zijn, zoals het Festival de Wereld van Witte de With. Wil je weten hoe deze culturele pioniers denken over de invloed van kunst op de stedelijke context? Wie de actoren zijn waar ze zich toe verhouden? Wandel mee met Hajo Doorn, artistiek leider Worm en Mariette Dölle, artistiek leider TENT op een achter-de-schermen tour door de Witte de Withstraat.