18 november 2021

Prijs van de Kritiek 2021 uitgereikt aan de Taskforce culturele en creatieve sector

LIVESTREAM TERUGKIJKEN: ZIE KNOP ONDERAAN

Op woensdag 17 november2021 is de Prijs van de Kritiek 2021uitgereikt aan de Taskforce culturele en creatieve sector. Jan Zoet, voorzitter van de Taskforce en van Kunsten ’92, kreeg de prijs uit handen van theatercriticus Marijn Lems.

De Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT) kende de prijs aan de taskforce toe, omdat ‘de lobby richting Den Haag nog nooit zo eensgezind was.’ In de laudatio sprak Marijn Lems: ‘Met de toekenning van de Prijs van de Kritiek 2021 aan de Taskforce culturele en creatieve sector van Kunsten ’92 wil de Kring haar grote bewondering en instemming betuigen voor het werk dat u heeft verricht. U schreef hartenkreet en noodkreet naar Den Haag, aan de Tweede Kamer, aan de bewindslieden en aan het demissionaire kabinet. Dat heeft effect gehad. U bent gehoord. Uw initiatief is zowel financieel als mentaal een enorme en onmisbare steun voor alle betrokkenen bij de culturele sector.’ Lees de volledige laudatio.

Na afloop van de uitreiking was er een kort gesprek onder leiding van Jos Schuring met enkele leden van de taskforce, om met hen te praten over wat goed heeft gewerkt en wat we als culturele en creatieve sector willen vasthouden voor de toekomst.

De Taskforce culturele en creatieve sector, die wordt aangevoerd door Kunsten ’92, werd direct in de eerste week van de coronacrisis (maart 2020) opgericht. Het is een samenwerkingsverband van ruim 100 branche-, beroeps- en belangenorganisaties. Doel van de taskforce is om door gezamenlijke analyses, informatie-uitwisseling en afstemming de Coronacrisis het hoofd te bieden. Lees hier het profiel van de Taskforce dat ook onlangs verscheen in het Jaarboek 2020/2021 van de Theaterkrant. Lees HIER meer over de taskforce.

De leden van de KNT kiezen ieder jaar een winnaar van de Prijs van de Kritiek. Dit kan een persoon, instelling of initiatief zijn die of dat het afgelopen jaar een positieve bijdrage heeft geleverd aan theater, muziektheater, dans, mime en/of cabaret. De prijs, een bronzen beeldje van theatervormgever en beeldend kunstenaar Michiel Johannes Jansen, bestaat sinds 1967.

KIJK DE LIVESTREAM TERUG

Via de knop hieronder kunt u de bijeenkomst terugzien. Let op: de livestream start bij minuut 1:46. Eerst met een presentatie over KUNSTEN2030 door bestuurslid van Kunsten ’92 Jeroen van Erp. Daarna volgt bij minuut 37:20 de lofrede en de overhandiging van de Prijs van de Kritiek 2021.