14 februari 2018

Symposium & Uitreiking BNG Bank Erfgoedprijs 2018 op 29 maart

Uitreiking BNG Bank Erfgoedprijs 2018 

Jaarlijks wordt aan de gemeente met het beste erfgoedbeleid de BNG Bank Erfgoedprijs uitgereikt. De prijs stimuleert gemeenten om materieel en immaterieel erfgoed breed op te nemen in beleid en praktijk en bestaat uit een bedrag van €25.000, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. 2018 is de achtste editie.

Op donderdag 29 maart 2018 maakt de jury tijdens een feestelijke uitreiking bekend wie de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 wint: Deventer, Leiden, Tilburg of Zaanstad. De uitreiking vindt plaats in de gemeente Zutphen, winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2017.

Nieuw dit jaar is de Publieksprijs, bestaande uit de eer en een aandenken. Het publiek vanaf 15 februari voor de publieksprijs op de gemeente stemmen die in het verleden, heden en toekomst op innovatieve wijze omgaat met erfgoed. Stemmen kon tot en met 22 maart.

Symposium ‘Cultureel Erfgoed: blijven delen & blijven onderzoeken’

U bent voorafgaand aan de uitreiking van harte welkom op dit symposium. Zutphen wil excelleren als Kenniscentrum voor Erfgoed, en zoekt daarom intensief aansluiting bij het (wetenschappelijk) onderwijs. Bovendien ziet Zutphen het onderwijs als een belangrijke ingang om zijn culturele erfgoed te delen met de samenleving. Professor Dolly Verhoeven (o.a. hoogleraar Gelderse geschiedenis aan de Radboud Universiteit) verzorgt de keynote.

De dag speelt zich af in de Burgerzaal en het naastgelegen Oude Stadhuis en eindigt in hotspot Het Koelhuis in de Noorderhaven. Onderdeel van het symposium zijn excursies, met keuze uit de thema’s Monumenten, Gebiedsontwikkeling, Archeologie, Educatie, of Hanzestad/Citymarketing.

Datum Donderdag 29 maart 2018
Tijd
11.00 (10.30 inloop) tot 16.00 uur (daarna borrel)
Locatie
Burgerzaal, Lange Hofstraat 4, 7201 DC Zutphen
Parkeeradvies: P+R NS-station, Lijmerij 2 Zutphen
Entree
Gratis (aanmelden vereist)
Programma Klik hier voor het programma
AANMELDEN 
U kunt zich hier aanmelden (vóór 22 maart 2018)

Aanwijzing winnaar
In de laatste maanden van 2017 hebben de juryleden onaangekondigd een bezoek gebracht aan iedere genomineerde gemeente. Tijdens dit bezoek heeft de jury onder meer onderzocht in hoeverre het erfgoed leeft in de stad en onder de bewoners.
In januari 2018 zijn gemeenten uitgenodigd hun erfgoedbeleid en -praktijk toe te lichten aan de jury door middel van een korte pitch. De jury gebruikt in haar beoordeling als leidraad een aantal criteria, zoals de visie van de gemeente, de link met andere beleidsterreinen, de rol van inwoners, participatie van jeugd (onderwijs, erfgoededucatie) en ouderen, communicatie over het erfgoed(beleid), erfgoed als innovatieve factor en het gemeentelijke erfgoedbudget. Met het gemeentebezoek en de pitch in het achterhoofd zal de jury zich vervolgens beraden over de vraag wie de winnaar is van de BNG Bank Erfgoedprijs 2018. De uitslag is geheim tot de feestelijke uitreiking op 29 maart 2018 in Zutphen.

Over de prijs
De BNG Bank Erfgoedprijs is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ´92 en stimuleert gemeenten om actief in te zetten op cultureel erfgoed, ook ter versterking van beleidsterreinen als toerisme, cultuur, onderwijs, sociale zaken, ruimtelijke ontwikkeling en economie. Deze wordt beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. Eerdere winnaars zijn de gemeenten Dordrecht (2010), Westerveld (2011), Schiedam (2012), Kampen (2013), Bergen op Zoom (2014), Beesel (2016) en Zutphen (2017).

Jury
De jury van de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 bestaat uit:
Ina Adema (voorzitter. Burgemeester Lelystad en bestuurslid BNG Cultuurfonds)
Janneke Bierman (architect en directeur BiermanHenket architecten)
Karel Loeff (directeur Erfgoedvereniging Heemschut)
Cees van ‘t Veen (oud – algemeen directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Arnoud Odding (directeur Rijksmuseum Twenthe)
Patrick Timmermans (directeur Erfgoed Brabant)

1 reactie

Reacties zijn gesloten.