28 augustus 2005

Is er nog toekomst voor kunst en cultuur bij de Publieke Omroep?

Hoe staat het ervoor met de aandacht voor kunst en cultuur bij de Publieke Omroep en wat mogen we vanaf 2008 verwachten als de kabinetsplannen werkelijkheid worden? Deze vraag stond centraal tijdens het Uitmarktdebat dat op 28 augustus 2005 in Paradiso plaatsvond.

In opdracht van Kunsten ’92 en Kunst van Vooruitzien deed bureau Berenschot onderzoek naar de gevolgen van de kabinetsvisie voor de kunstprogrammering bij de Publieke Omroep alsook de (mogelijke) effecten die hieraan verbonden zijn voor de culturele sector. Het onderzoek is hier te downloaden.

Mede naar aanleiding van dit onderzoek debateerden Femke Halsema (GroenLinks), Bert Bakker (D66) en Martijn van Dam (PvdA) over de publieke taak van de overheid met betrekking tot kunst en cultuur en de weerslag daarvan in het overheidsbeleid. Lennart Booij (programmamaker / ondernemer) leidde het debat. Voorafgaand aan het debat werden feiten en cijfers gepresenteerd door Ad s’-Gravesande, Cees Vis en Wim Weijland. Deze bijdragen kunt u hieronder downloaden. Het debat is nog steeds ‘streaming’ te bekijken op www.fabchannel.com.

Naar aanleiding van het debat werd door Kunsten ´92 en Kunst van Vooruitzien een petitie uitgezet waarin gepleit werd voor een bescherming en meer geld voor kwetsbare kunst- en cultuurprogrammering . Ruim 600 culturele instellingen en programmamakers ondertekende de petitie.

Inleiding Wim Weijland